Dostupni linkovi

NATO odobrio dodatne snage zbog situacije na severu Kosova


Pripadnici KFOR-a u Zvečanu 30. maja 2023.
Pripadnici KFOR-a u Zvečanu 30. maja 2023.

NATO je u petak, 29. septembra, saopštio da je odobrio dodatne snage zbog rasta tenzija na severu Kosova i pozvao "sve strane na hitnu deeskalaciju".

"Uvek ćemo osigurati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR (Misijom NATO na Kosovu) ispuni svoj mandat", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Na severu Kosova ponovo su eskalirale tenzije sa sukobom policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, 24. septembra kada su ubijeni jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Posle sastanka Severnoatlantskog saveta 29. septembra 2023. na kojem se razgovaralo o situaciji na Kosovu, saveznici su, prema saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na severu Kosova, navodi se u saopštenju.

"Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Severnoatlantski savet je samo juče, 28. septembra, odobrio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije", navodi se u saopštenju, ne navodeći koliko dodatnih snaga je odobreno.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

Misija NATO na Kosovu navodi da nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEX), OEBS-om, Misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu i diplomatskom zajednicom.

"KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", dodaje se u saopštenju.

Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Aljbin Kurti) teror".

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste koja ima podršku Beograda. Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom tokom sukoba, koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio tvrdeći da se na njima vidi Radoičić.

XS
SM
MD
LG