Dostupni linkovi

NATO 'posvećen' pobjedi Ukrajine pred samit Alijanse


Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg i ambasadorka SAD pri Alijansi, Julianne Smith rekli su 7. juna da će finansiranje biti centralna tema na samitu sljedećeg mjeseca u Vilnusu zajedno sa pitanjem proširenja i sigurnosnim garancijama.

Smith i Stoltenberg, učestvovali su putem video linka na konferenciji koju je sponzorisao Centar za novu američku sigurnost, rekli su da će države članice raspravljati o pragu izdvajanja za odbranu od dva posto BDP-a i potrebi da se prizna da je to minimum za države članice, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Smith je obećala da će nastaviti s pritiskom SAD-a kako bi se osigurao da članice izdvajaju najmanje dva posto svog BDP-a za odbrambenu potrošnju kao što je dogovoreno u Obećanju ulaganja u obranu (DIP) iz 2014., koje poziva zemlje da dostignu prag od dva posto do 2024.

Osim toga, Smith je rekla da je dva posto "donja, a ne gornja granica", te da bi budući planovi NATO-a mogli zahtijevati dalja povećanja.

Sjedinjene Države "planiraju da uvedu uvesti DIP 2.0" na samitu, rekla je Smith, uz stalni pritisak na NATO saveznike da ispune i pređu prag od dva posto u sljedećih nekoliko godina.

Očekuje se da će lideri 31 zemlje NATO-a, koji bi se trebali okupiti od 11. do 12. jula u glavnom gradu Litvanije, takođe voditi ključne razgovore o budućnosti NATO-a, članstvu i proširenju.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je vršio pritisak na NATO da dopusti pridruživanje Ukrajine, prisustvovati samitu. Rekao je ranije ove sedmice da je Ukrajina "spremna za pridruživanje" i da savez treba donijeti odluku o ukrajinskom članstvu na samitu.

Što se tiče proširenja NATO-a, Smith i Stoltenberg jasno su dali do znanja da postoji širok raspon potencijalnih modela za nastavak pomoći NATO-a Ukrajini, ali da će rješenje vjerovatno biti kompromis između različitih mišljenja među saveznicima.

"Razmatramo niz opcija kako bismo signalizirali da Ukrajina napreduje u svom odnosu s NATO-om", rekla je Smith.

Stoltenberg se složio da će dok se Ukrajina ne pridruži savezu biti potrebna rasprava o sigurnosnim aranžmanima, iako nije iznio pojedinosti.

Šef NATO-a je pojasnio da je na saveznicima i Ukrajini da donesu konačnu odluku o tome kada će se Ukrajini dopustiti pridruživanje. Međutim, ponovo je potvrdio konačnu predanost NATO-a da Ukrajina nakon rata postane članica.

"Kada ovaj rat završi, imamo okvir za spriječavanje daljih napada na Ukrajinu", rekao je.

Dodatno područje fokusa na samitu biće predanost resursima za NATO saveznike.

Novi DIP i novi američki regionalni planovi odbrane i odvraćanja za koje se očekuje da će biti na dnevnom redu samita rezultiraće "potpuno novim svijetom" za jasnoću i razinu odgovornosti NATO saveznika, rekao je.

Zvaničnici su takođe naglasili predanost NATO-a pobjedi Ukrajine.

Upitan o očekivanoj ukrajinskoj protivofanzivi, Stoltenberg je rekao da je pobjeda Ukrajine kao nezavisne, suverene nacije glavni prioritet NATO-a, ali nije htio reći više o ukrajinskim planovima za protivofanzivu o kojoj se mnogo raspravlja osim što je rekao da Ukrajinci "imaju sposobnost da oslobode teritorije pod kontrolom Rusije".

XS
SM
MD
LG