Dostupni linkovi

Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od Hladnog rata


"Nije bilo teže od kraja hladnog rata", rekao je Jens Stoltenberg 21. oktobra uoči dvodnevnog samita ministara odbrane u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou nakon najnovijeg spora između Alijanse i Moskve.

"Nije bilo teže od kraja hladnog rata", rekao je Stoltenberg 21. oktobra uoči dvodnevnog samita ministara odbrane u Briselu.

Ranije ovog meseca, NATO je proterao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je takođe prepolovio broj akreditovanih mesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

"Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju", rekao je Stoltenberg.

"Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog", dodao je on.

Nemačka ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da je ruska misija pri NATO-u sprovodila obaveštajne aktivnosti pod plaštom svog diplomatskog statusa.

"Ovo nije novo ponašanje", rekla je ona.

Ministri NATO-a dogovorili novi plan odbrane

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su na samitu u Briselu 21. oktobra novi "master plan" za odbranu od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada na više frontova.

Poverljiva strategija ima za cilj da se pripremi za potencijalni istovremeni napad u regionima Baltika i Crnog mora koji bi mogao da uključi nuklearno oružje, hakovanje kompjuterskih mreža i napade iz svemira.

"Nastavljamo da jačamo naš savez boljim i modernizovanim planovima", rekao je Stoltenberg nakon sastanka.

Moskva negira bilo kakve agresivne namere i navodi da NATO ovakvim pripremama rizikuje da destabilizuje Evropu.

XS
SM
MD
LG