Dostupni linkovi

NATO želi više prijatelja jer Rusija i Kina bliže surađuju, rekao Stoltenberg


Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, Tokio, 1. veljače 2023.
Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, Tokio, 1. veljače 2023.

Sve veće samopouzdanje Kine i njezina suradnja s Rusijom izazov su ne samo za Aziju, već i za Europu, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tražeći čvršću suradnju i više "prijatelja" za NATO u indopacifičkoj regiji.

Stoltenberg je tijekom posjeta Japanu rekao da Kina sve više netransparentno ulaže u nuklearno oružje i rakete dugog dometa i bez angažiranja u dijalogu o kontroli atomskog naoružanja dok pojačava prijetnje Tajvanu, piše AP.

"Činjenica da se Rusija i Kina približavaju i značajna ulaganja Kine i njezine nove napredne vojne sposobnosti samo naglašavaju da Kina predstavlja prijetnju, izazov i za saveznike u NATO-u. Sigurnost nije regionalna, već globalna stvar", rekao je Stoltenberg u govoru na Sveučilištu Keio u Tokiju.

Stoltenberg drži govor na Sveučilištu Keio u Tokiju, 1. veljače 2023.
Stoltenberg drži govor na Sveučilištu Keio u Tokiju, 1. veljače 2023.

Dodao je da se "NATO mora pobrinuti da ima prijatelje" i da je važno bliže surađivati s partnerima u Indopacifiku jer Kina u suradnji s Rusijom "autoritarno odbacuje" međunarodni poredak zasnovan na pravilima, otvoren i demokratski.

Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, niti traži konfrontaciju i da će Alijansa nastaviti surađivati s Kinom u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavio je da je Kina " za regionalni i globalni mir i stabilnost" i kritizirao NATO što je Kinu označio kao prijetnju i proširio vojne veze s Azijom.

"Azijsko-pacifički region nije bojno polje za geopolitičko nadmetanje i ta regija ne pozdravlja hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju", rekao je Mao.

XS
SM
MD
LG