Dostupni linkovi

Stoltenberg: Kina da se pridruži pregovorima o kontroli nuklearnog oružja


U buduće razgovore o ograničenju raketa mora biti uključeno više zemalja, a ne samo Rusija, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Kinu da se pridruži međunarodnim naporima za ograničavanje širenja nuklearnog oružja zbog zabrinutosti da ova azijska supersila ubrzano razvija rakete sposobne da nose atomske bojeve glave.

Govoreći u Kopenhagenu na godišnjoj konferenciji NATO-a o kontroli naoružanja, Stoltenberg je rekao da u buduće razgovore o ograničenju raketa mora biti uključeno više zemalja, a ne samo Rusija.

„Kao globalna sila, Kina ima globalne odgovornosti u kontroli naoružanja. I Pekingu bi takođe koristili međusobno ograničenje, povećana transparentnost i veća predvidljivost“, rekao je Stoltenberg, preneo je AP.

Upozoravajući da se nuklearni arsenal Pekinga brzo širi, šef NATO-a je rekao da Kina gradi veliki broj raketnih silosa što može značajno da poveća njene nuklearne sposobnosti.

„Sve se to dešava bez ikakvih ograničenja i uz potpuni nedostatak transparentnosti", dodao je.

Sjedinjene Američke Države povukle su se 2019. godine iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, optužujući Rusiju za kršenje bilateralnog pakta. Rusija je negirala da je prekršila pravila.

Taj pakt se raspao a Kina je nastavila da proizvodi takvo oružje i nije pokazala nikakve znake da je sklona da se pridruži razgovorima o neširenju oružja, preneo je AP.

Stoltenberg je pozdravio sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije o produženju za još pet godina novog sporazuma START kojim se ograničava njihovo strateško nuklearno oružje.

Ali je rekao i da bi razgovorima o neširenju oružja trebalo dodati još vrsta oružja, uključujući nove tehnologije poput veštačke inteligencije.
XS
SM
MD
LG