Dostupni linkovi

Stoltenberg sazvao sastanak zvaničnika Finske, Švedske i Turske


Jens Stoltenberg u sedištu NATO u Briselu, 25. maj 2022.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu, 1. juna, da saziva sastanak visokih zvaničnika Finske, Švedske i Turske kako bi pokušao da prevaziđe protivljenje Ankare pridruživanju nordijskih država alijansi.

Stoltenberg je rekao da će razgovori biti održani u Briselu za nekoliko dana sa visokim zvaničnicima, ali nije naveo detalje, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

"Uveren sam da ćemo naći put napred", rekao je on. Stoltenberg je naglasio da je njegov cilj da se okončanje sukoba desi pre samita NATO-a.

Zbog nove bezbednosne situacije nastale početkom ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska su prošlog meseca podnele zahtev za pridruživanje NATO-u.

Za kandidature ovih zemalja potrebna je podrška svih 30 sadašnjih zemalja NATO-a, ali im se protivi Turska, koja komanduje drugom po veličini vojskom u alijansi.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džosef Bajden, Turske Redžep Tajip Erdoan i njihove kolege iz NATO-a sastaće se na samitu u Madridu od 28. do 30. juna.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da želi da bude siguran da svi saveznici uzimaju u obzir svoje bezbednosne brige i da to uključuje i Tursku, javlja AP.

XS
SM
MD
LG