Dostupni linkovi

Nova era saradnje NATO i EU


Označili smo prekretnicu u našim naporima da ojačamo saradnju i partnerstvo između NATO-a i EU: Stoltenberg
Označili smo prekretnicu u našim naporima da ojačamo saradnju i partnerstvo između NATO-a i EU: Stoltenberg

NATO i Evropska Unija objavili su "novu važnu eru" saradnje u trenutku kada vlada velika neizvesnost oko spoljne politike novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog stava prema Severnoatlantskoj alijansi.

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a složili su se u Briselu oko plana mera koje se odnose, između ostalog, na borbu protiv sajber pretnji, ratovanja informacijama, saradnju u pomorskim operacijama i poboljšanje odbrane okolnih zemalja.

Pozdravljamo sve što može da poboljša uslove za dijalog sa Rusijom: Stoltenberg
Pozdravljamo sve što može da poboljša uslove za dijalog sa Rusijom: Stoltenberg

Označili smo prekretnicu u našim naporima da ojačamo saradnju i partnerstvo između NATO-a i EU, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO.

“Pozdravljamo sve što može da poboljša uslove za dijalog sa Rusijom. Verujemo da su izuzetno važni dijalog i direktna komunikacija u situaciji kada su tenzije pojačane. Ne želimo novi Hladni rat, ne želimo konfrontaciju sa Rusijom. I dalje ćemo težiti konstruktivnijim odnosima sa Rusijom”, rekao je Stoltenberg.

Imamo kolektivnu dužnost i odgovornost da pružimo bezbednost: Mogerini
Imamo kolektivnu dužnost i odgovornost da pružimo bezbednost: Mogerini

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbenosnu politiku Federika Mogerini rekla je da "započinje novo poglavlje saradnje između EU i NATO".

“Opseg i priroda izazova, takođe i mogućnosti, je nešto novo i tako veliko, da niko od naših članova ili saveznika ne može sam da se nosi sa tim, već treba da izgradimo mostove i saveze da radimo zajedno na tome”, navela je visoka predstavnica.

Ona je primetila da građani sve više traže bezbednost.

“Dakle, imamo kolektivnu dužnost i odgovornost da im pružimo bezbednost”, poručila je Mogerini.

Keri: Angažman SAD u NATO nepromenjen

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će angažman SAD u NATO-u "ostati nepromenjen" posle izbora republikanca Donalda Trampa za američkog predsednika.

Promena administracije neće promeniti posvećenost Amerike našim obavezama u NATO-u, rekao je on.

"Nadam se da smo veoma konstruktivno razgovarali o značaju NATO i našoj posvećenosti mnogim pitanjima na kojima zajednički radimo - počev od Avganistana, preko borbe protiv terorizma do operacija u Egejskom moru zbog migranata u cilju podrške zemljama koje su prve na udaru ovog problema”, izjavio je Keri.

Promena administracije neće promeniti posvećenost Amerike našim obavezama u NATO-u: Keri
Promena administracije neće promeniti posvećenost Amerike našim obavezama u NATO-u: Keri

On je naveo da je danas ključno ponovo uveriti svakog u značaj NATO-a, odnosa sa Alijansom, “kao i potrebe da zajednički osiguramo snažnu Evropu, snažnu Severnoatlantsku alijansu, zajedničke vrednosti. Takođe, jedinstvo je veoma, veoma bitno".

U međuvremenu je odlazeći američki predsednik Barak Obama u poslednjem velikom govoru posvećenom bezbednosnim pitanjima upozorio da SAD neće biti u stanju da zbrišu terorizam korišćenjem vojne moći.

U govoru koji je održao u vazduhoplovnoj bazi Mekdil u Tampi na Floridi Obama je rekao da je njegova administracija uspela da učini Al Kaidu "senkom onoga što je nekada bila" i naterala tzv. Islamsku državu da ustukne, ali da će terorizam ostati pretnja po SAD.

Stoltenberg o prisustvu Rusije na zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, takođe je rekao da Alijansa primećuje povećano prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu, navodeći da će taj vojni savez na rusku propagandu odgovoriti otvorenom debatom i činjenicama.

“Nećemo odgovoriti na rusku propagandu propagandom, već otvorenom debatom, jer verujemo da će na duže staze činjenice i istina nadjačati”, rekao je Stoltenberg, prenose lokalne agencije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG