Dostupni linkovi

Cilj BiH je sistem kompatibilan sa NATO, kaže doministar odbrane


Čelnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa izaslanstvom Glavnog štaba NATO-a iz Bruxellesa, u Sarajevu, 6. juna 2022.
Čelnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa izaslanstvom Glavnog štaba NATO-a iz Bruxellesa, u Sarajevu, 6. juna 2022.

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić najavio je 6. jula da je cilj ove zemlje izgradnja operativno učinkovitog, ekonomski priuštivog i odbrambeno-sigurnosnog sistema kompatibilnog sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO).

"Proces planiranja i revizije (PARP) u okviru sudjelovanja BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir (PfP) za tekuću 2022. i partnerski ciljevi najbolji su alat za to", ocijenio je Krešić koji je zamjenik ministra za politiku i planove.

Čelnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u 6. jula su u Sarajevu otpočeli trodnevni sastanak sa izaslanstvom Glavnog štaba NATO-a iz Bruxellesa, na kojem se razmatra procjena provedbe PARP-a.


Krešić je, kako je saopćeno iz Ministarstava odbrane BiH, kazao da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH opredijeljeni za nastavak saradnje s Glavnim sjedištem NATO-a na PARP-u, kako bi se dosegle nove razine opremljenosti i obučenosti OSBiH.

Zapovjednica NATO štaba Sarajevo Pamela McGaha, pozdravila je napore Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na daljnjoj izgradnji odbrambenog sustava BiH kompatibilnog s NATO-om.

Kako je saopćeno, NATO Štab u Sarajevu će i dalje pomagati u tome.

Na skupu koji bi trebao trajati do 8. jula, sudjeluju rukovoditelji organizacijskih cjelina i nositelji partnerskih ciljeva iz Ministarstva odbrane BiH, generali Oružanih snaga BiH sa svojim suradnicima te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH.

PARP je mehanizam u okviru programa Partnerstva za mir koji, kako se navodi, omogućuje identifikaciju snaga i sposobnosti partnerske zemlje koji mogu biti na raspolaganju NATO-u u zajedničkim vježbama i operacijama predvođenim NATO-om.

Predviđeno je i planiranje razvoja tih sposobnosti i kapaciteta. BiH sudjeluje u procesu PARP-a od maja 2007.

Bosna i Hercegovina je pozvana da se pridruži Akcijskom planu za članstvo (MAP) 2010. Sudjelovanje u MAP-u je pripremna faza za punopravno članstvo, ali ona ne prejudicira nikakvu odluku o budućem članstvu.

Na sastanku u decembru 2018., ministri vanjskih poslova zemalja članica odlučili su da je NATO spreman prihvatiti podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH prema MAP-u čime je MAP prešao iz uvjetnog statusa u aktivni.

BiH je početkom 2021. uspostavila Komisiju za saradnju s NATO-om koje koordinira provedbu reformskih aktivnosti iz Programa reformi kojim se definira i nastavak odnosa BiH i NATO-a.

BiH na putu prema NATO-u
BiH na putu prema NATO-u
XS
SM
MD
LG