Dostupni linkovi

BiH je stepenicu od poziva u NATO članstvo, poručio bh. ministar odbrane


Na NATO-ovoj Konferenciji u Sarajevu učestvuju predstavnici 70 zemalja, Sarajevo, 8. aprila 2024.
Na NATO-ovoj Konferenciji u Sarajevu učestvuju predstavnici 70 zemalja, Sarajevo, 8. aprila 2024.

"Stepenicu smo od poziva za punopravno članstvo. Imamo signale da je Bosna i Hercegovina na redu i nadam se da ćemo nakon Švedske i mi dobiti status kandidata za punopravno članstvo u NATO", izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, otvarajući konferenciju na kojoj učestvuju predstavnici BiH i NATO-a.

Cilj konferencije, koja je počela u Sarajevu 8. aprila i trajaće naredna tri dana, jesu strateška pitanja NATO-a i unapređenje vojne saradnje.

Helez je naveo kako je BiH iskazala jasne ambicije za punu evroatlansku integraciju u Evropsku uniju i sigurnosne strukture NATO-a.

Rekao je i kako učešćem u radu konferencije BiH pokazuje angažman i spremnost da doprinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti u partnerstvu s NATO-om.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća početkom februara boravili su u dvodnevnoj posjeti BiH, te su poručili kako NATO "snažno podržava Bosnu i Hercegovinu".

Bosna i Hercegovina ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima svoj štab od 2004. godine s mandatom Ujedinjenih nacija da pomaže reformu Oružanih snaga koja se provodi prema standardima NATO-a.

Vojne jedinice iz BiH bile su dio NATO-ovih jedinica u misijama u Afganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Prema Zakonu o odbrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne provesti "sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a".

Zakonom su integrirane tri vojske i stvorene jedinstvene Oružane snage BiH.

Za zakon su glasale i stranke iz entiteta Republika Srpska, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je tad bio opozicija, i Srpska demokratska stranka, koja je imala ministra odbrane BiH.

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da slijedi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština Republike Srpske je donijela u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti entiteta, gotovo identičnog sadržaja kao i Srbija deset godina ranije.

XS
SM
MD
LG