Dostupni linkovi

Švedska i Finska naredne sedmice potpisuju pristupanje NATO-u


Finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson na konferenciji za novinare tokom NATO samita u Madridu, juni 2022.
Finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson na konferenciji za novinare tokom NATO samita u Madridu, juni 2022.

Švedska i Finska potpisaće u utorak (5. jula) protokol o pristupanju NATO-u, izjavio je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Politička odluka o pristupanju Finske i Švedske donesena je juče na sumitu čelnika Saveza, a protokol o pristupanju biće potpisan u utorak", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare po završetku samita NATO-a u Madridu.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a.

Stoltenberg je rekao da su na "transformativnom samitu" čelnici NATO-a donijeli dalekosežne odluke o prilagodbi Sjevernoatlantskog saveza za budućnost.

Između ostalog naveo je temeljno preslagivanje snaga za odvraćanje i obranu, odluku o primanju Švedske i Finske u članstvo, dugoročnu podršku Ukrajini te usvajanje novog Strateškog koncepta.

Tokom samita, 30 saveznika NATO-a se složilo i da Rusiju formalno tretiraju kao "najznačajniju i najdirektniju prijetnju sigurnosti saveznika."

Lideri zemalja članica NATO-a podržali su novi strateški koncept koji, kako se navodi, reafirmiše temeljne vrijednosti NATO-a i navodi ključnu svrhu Saveza.

Strateški koncept je glavni dokument saveza za planiranje. U ranijoj verziji iz 2010. godine Rusija je bila opisana kao strateški partner NATO-a, a sada je identifikovana kao glavna prijetnja.

"Ruska Federacija je najznačajnija i najdirektnija prijetnja sigurnosti saveznika i miru i stabilnosti u euroatlantskom području", navode u NATO-u.

U dokumentu se, po prvi put, navodi Kina kao izazov.

"Suočavamo se sa sistemskom konkurencijom onih, uključujući Narodnu Republiku Kinu, koji osporavaju naše interese, sigurnost i vrijednosti i nastoje potkopati međunarodni poredak zasnovan na pravilima", stoji u deklaraciji sa samita u Madridu.

XS
SM
MD
LG