Dostupni linkovi

Libija: NATO će preuzeti komandu


Libijska televizija prikazala posljedice udara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link

Libijska televizija je prikazala snimke objekta u plamenu koji je identificiran kao vojna baza u Tripoliju. Na snimcima se vidi i protuavionska paljba u Tripoliju. (24. 3. 2011. Reuters)

NATO će preuzeti komandu nad međunarodnom intervencijom u Libiji u ponedjeljak ili utorak, izjavio je u četvrtak uveče diplomata u Briselu.

Ovu informaciju potvrdio je i turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu, koji je rekao da je za kratko vrijeme postignut principijelan kompromis.

"Operacija će u potpunosti biti predata NATO-u", rekao je Davutoglu i dodao da će se to dogoditi što je prije moguće.

Sporazum je postignut tokom telefonske konferencije između Turske, SAD, Francuske i Velike Britanije.

Grčka je u četvrtak uveče saopštila da bi trebalo razmotriti pripreme za političke i diplomatske inicijative za rješavanje krize u Libiji.

Grčki premijer Jorgos Papandreu rekao je po dolasku u Brisel, na sastanak Evropskog savjeta, da treba razmotriti rješenja koja će otvoriti put boljoj i mirnoj Libiji koja bi bila više demokratska nego do sada.

Zvanična Atina stavila je na raspolaganja svoje baze za izvođenje vazdušnih udara na oklopne snage pukovnika Moamera Gadafija, ali nije učestvovala u borbenim operacijama.

U međuvremenu, borbe između Gadafijevih pristalica i protivnika za ključne gradove u Libiji se nastavljaju, a traju i zračni udari koalicionih snaga koje ponavljaju kako su im ciljevi vojni objekti i zaštita civila.

Juppe: Gadafi je "ludi diktator"

Na istoku, se vode žestoke borbe između pobunjenika i Gadafijevih trupa u strateškom gradu Adždabija.

Pilou u avionu Mirage 2000, Korzika, 23. mart 2011
Prema izjavama svjedoka, koalicione snage su u zračnim udarima tokom noći s srijede na četvrtak uništile skladište goriva i oštetile vojnu bazu u Tadžuri istočno od glavnog grada Tripolija.

Libijska novinska agencija izvjestila je da su tom prilikom ubijeni brojni civili.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, na početku dvodnevnog samita evropskih lidera u Brusselsu u četvrtak izjavio da su zračni udari uspješni i da će biti nastavljeni koliko god to dugo bilo potrebno.

"Libijski vojni potencijal je u velikoj mjeri uništen, avijacija im je neutralizirana, broj preostalih aviona i helikoptera je neznatan. Još uvijek imaju ariljeriju, ali bombardiranje bolnica pokazuje kako je barbarski taj režim. Neprihvatljiv medjunarodnoj zajednici, zbog čega se udari nastavljaju", kaže Juppe.

Libijskog vođu Moamera Gafija, Juppe je nazvao „ludim diktatorom“.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija dogovorile su da NATO treba odigrati "ključnu ulogu", ali još nema saglasnosti svih 28 država članica.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG