Dostupni linkovi

Skupštinski odbor usvojio Deklaraciju o Vojvodini


Sjednica Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine, Novi Sad, 13. maj 2013.
Sjednica Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine, Novi Sad, 13. maj 2013.
Odbor za pitanja ustavno pravnog položaja Vojvodine usvojio je tekst Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. Za novi tekst Deklaracije glasalo je 10, od 15 članova Odbora, među kojima i tri stručna člana Odbora, dok je jedan bio protiv. Tekst će biti pred pokrajinskim poslanicima na sledećoj sednici Skupštine.

Predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine posle mesec dana pauze ponovo je bio na dnevnom redu. Ovaj put o tekstu raspravljao skupštinski Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine. Ovo telo, osim od odbornika, sastoji se i od stručnjaka ustavnog prava.

Sednica odbora bila je nastavak političkog dijaloga stranaka u pokrajinskoj Skupštini. Nakon pritisaka iz redova opozicije, vladajuće stranke okupljene oko Demokratske stranke dogovorile su se da se osporavan tekst o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine nađe na dnevnom redu pokrajinske Skupštine tek nakon sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

U radu Odbora učestvovalo je i četvoro novih članova, eksperata iz oblasti ustavnog prava, koji su izabrani na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine. Stranke su podnele ukupo 13 amandmana na predloženu Deklaraciju.

Predlog teksta obrazložio je vojvođanski premijer, Bojan Pajtić. On ocenio da je zajednička obaveza stranaka da obezbede ostvarivaje prava pokrajine. On je rekao da je razvoj pokrajine pod znakom pitanja zbog smajenog priliva novca iz republičkog budžeta. Pajtić tvrdi da Vojvodina dobija manje od sto dinara mesečno po glavi stanovika pokrajine.

„Ja vas molim da predlog Deklaracije sagledamo kao zajedničku obavezu da obezbedimo ono što su ustavne i zakonske garancije grašana Vojvodine, koje svi vi zajedno u parlamentu pokrajine predstavljate. Ne obraćamo se ni Vašingtonu, ni Briseli, ni Moskvi, ni Pekigu, već tražimo da zajedničkim snagama pokrajinska i republička administracija razreše probleme“, istakao je Pajtić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u pokrajinskoj Skupštini, Igor Mirović rekao je da je vojvođanska Vlada odgovorna za kršenje ustava i nedostatak vladavine prava.

“Ja sam izneo tezu da ovaj akt ima separatističku tezu i ostajem pri tome i danas. Kada pogledate formu, suštinu, trenutak, čitav niz nelogičnosti i nepreciznosti u tekstu Deklaracije, kada polgedate različite teme koje su navedene s brda s dola i ako sagledate situaciju u pokrajini u kontinuitetu, onda možete primetiti elemente separatizma”, rekao je on.

Mirović je istakao da njegova stranka neće podržati donošenje ovog akta. U aprilu su opozicione partije iz Skupštine Vojvodine organizovale miting u Novom Sadu sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku.

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka Srbije optužili su tada vlast u Vojvodini za "separatizam".

Istovremeno, DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su te optužbe. Po njihovom mišljenju prava Vojvodine se krše. Sednica Skupštine Vojvodine na čijem će dnevnom redu biti i predlog Deklaracije održaće se 20. maja.
XS
SM
MD
LG