Dostupni linkovi

Nastavlja se suđenje Karadžiću nakon zimske pauze


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u četvrtak se nastavlja suđenje nakon jednomjesečne zimske pauze, izvođenjem novih svjedoka obrane.

Karadžić je do sada u svoju obranu pozvao 209 svjedoka u suđenju za dvostruki genocid, progone diljem Bosne i Hercegovine, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – a koje bi se trebalo završiti ove godine.

Na popisu za ovaj tjedan su četiri svedoka među kojima i Prvoslav Davinić, bivši ministar obrane Srbije i Crne Gore.

Iskaz će dati kao bivši šef Centra za razoružanje UN-a u New Yorku (1992-1995), a svjedočiti će o kontaktima s Karadžićem u vezi sa drugim masakrom na sarajevskoj tržnici Markale 1995.godine.

U sažetku iskaza Davinić je ustvrdio da Vojska bosanskih Srba (VRS) nije bila odgovorna za incident u kojem je ubijeno 43, a ranjeno 75 Sarajlija. Tim iskazom Karadžić želi pokazati kako su Markale namještene kako bi se izazvali zračno udari NATO snaga po položajima bosanskih Srba oko Sarajeva, ali i osporiti iskaze brojnih svjedoka tužiteljstva koji su govorili o doletu granata upravo sa spornih položaja.

Prije Davinića iskaz bi trebali dati Ratko Milojica, Vinko Nikolić i Mile Petrović.

Ovaj mjesec na klupu za svjedoke na suđenju Karadžiću bi trebao sjesti i njegov haški suoptuženik Ratko Mladić, bivši zapovjednik Glavnog štaba VRS-a.

Njemu se u Den Haagu sudi za iste zločine kao i njegovom političkom šefu u ratno vrijeme, a suđenje mu je trenutno na pauzi zbog pripreme za raspravu po pravilu 98 bis. Ono omogućava obrani mogućnost da na polovici suđenja zatraži oslobađanje klijenta po onim točkama optužnice za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo.

Mladić se inače žestoko usprotivio svjedočenju na suđenju Karadžiću, a njegova obrana je ovaj tjedan zatražila od suda zaštitu klijenta od Raspravnog sudskog vijeća njegovog političkog šefa.

Također, u srijedu je haško tužiteljstvo uputilo zahtjev Raspravnom vijeću Karadžića da preispita svoju odluku kojom se generalu Mladiću ne dozvoljava žalba na odluku - da pod prijetnjom kazne bude pozvan kao svjedok protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Tako da još uvijek postoji mogućnost da se Mladić ne pojavi kao svjedok.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG