Dostupni linkovi

Nastavak suđenja Karadžiću na jedan dan


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 24.11.2010.
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 24.11.2010.
Samo na jedan dan, 29. studenog, nastaviti će se suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kako bi se saslušao jedan zaštićeni svjedok.

„Nakon toga suđenje će se ponovno prekinuti sve do 7.prosinca“,
izvjestila je glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić na redovitom press briefingu.

Podsjetimo, optuženi je dobio ukupno mjesec dana pauze kako bi proučio novih 1400 stranica materijala nedavno dostavljenog od tužiteljstva u kojem se navodno nalaze podaci zapljenjeni u stanovima i računalima oficira na području Srbije.

Iako je odobrilo prekid, Sudsko vijeće je ostavilo otvorenu mogućnost da se tokom jednomjesečne pauze ispitaju neki od planiranih svjedoka ukoliko tužiteljstvo navede valjane razloge zašto njihovo svjedočenje nije moguće odgoditi.

Sudsko vijeće je u svojoj odluci o prekidu suđenja na mjesec dana upozorilo tužiteljstvo na potencijalni kumulativni efekt kasnog objelodanjivanja na pravičnost postupka. Suci su zatražili haške tužitelje da shvate ozbiljno svoju obvezu objelodanjivanja materijala na vrijeme.

Karadžić je optužen za teror nad sarajevskim civilima čime se trenutno bavi optužnica, uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te genocid u nekoliko BiH općina. Pri stupanju pred sud, u ljeto 2008.godine, izjasnio se nevinim te je iskoristio svoje pravo da se brani sam, praksu za koju je dozvolu prvi dobio na Haškom sudu bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG