Dostupni linkovi

Nastavak suđenja generalu Mladiću


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Nakon mjesec i pol dana pauze na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) idući tjedan će se nastaviti suđenje ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Dugotrajan proces je u završnoj fazi budući da je obrani ostalo za ispitati još nekolicinu svjedoka – njih oko pet. Preostalo je dvoje svjedoka vještaka, kao i nekoliko svjedoka koji još čekaju dozvolu vlasti ili sudski nalog – kako bi se uopće pojavili u Hagu. Suđenje, podsjetimo traje od 2012.godine.

Raspravni suci iz slučaja Mladić naložili su obrani da se počne pripremati za završne riječi u postupku, makar još nije kraj izvođenja dokaza, budući da se pouzdano ne zna – hoće li baš svi preostali svjedoci uopće svjedočiti.

Pred zadnju veliku pauzu u suđenju predsjedavajući sudac Alphons Orie je ponudio rješenja kako se nekim preostalim svjedocima ne bi izdavali obvezujući nalozi za svjedočenjem, subpoene, a što je zatražila obrana.

Vijeće je odgovorilo da bi takva subpoena bila kontra svrsi. Također da se razmotri da taj svjedok da iskaz preko video-linka“, sugerirao je sudac Orie.

Vještaci o Tomašici

Iako su optužbe iste (u 11 točaka) kao i u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, na Mladićevom suđenju su izvedeni i dokazi u vezi masovne grobnice Tomašica, kojima je tužiteljstvo potkrijepljivalo optužbe za progon s razmjerom genocida u općini Prijedor 1992.godine. Obrana će u završnici to pokušati osporavati iskazom vještaka.

„Tu se radi o svjedoku Radovanović. Mi smo joj to poslali i čuti ćemo od nje kad može završiti izvještaj za Tomašicu“, naveo je branitelj Dejan Ivetić spominjući i kako će također dati iskaz patolog Zoran Stanković.

Podsjetimo, general Mladić je optužen po 11 točaka optužnice za genocid i progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992.godine, teror nad sarajevskim civilima (1992-1995), genocid u Srebrenici 1995.godine te uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce (1995).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG