Dostupni linkovi

Ekshumacija masovne grobnice u Kiževaku nastavlja se 5. maja


Iskopavanja iz masovne grobnice Kiževak prekinuta su u decembru 2020.
Iskopavanja iz masovne grobnice Kiževak prekinuta su u decembru 2020.

Direktor Instituta za sudsku medicinu na Kosovu Arsim (Gërxhaliu) Grdžaljiu je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da će radovi na iskopavanju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Kiževaku kod Raške (Srbija) biti nastavljeni 5. maja.

Radovi na iskopvanju te masovne grobnice su obustavljeni krajem decembra 2020. zbog loših vremenskih uslova a do sada je sa te lokacije ekshumirano četiri do pet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca. U međuvremenu su identikfikovani posmrtni ostaci dve osobe i na osnovu DNK analize je utvrđeno da se radi o albanskim civilima sa Kosova.


Grdžaljiu je naveo da će radovi trajati dve nedelje u kontinuitetu ukoliko vremenski uslovi to budu dozvoljavali. On nije mogao da precizira koliko posmrtnih ostataka se nalazi u masovnoj grobnici u Kiževaku.

“Kada očistimo teren, možemo da procijenimo minimalni broj osoba, a onda se to može potvrditi i DNK analizom”, rekao je Grdžaljiu i dodao da je na terenu veliki broj stručnjaka sa Kosova, Srbije ali i međunarodne zajednice.

On je objasnio i da se uzorci posmrtnih ostataka šalju na analizu na Međunarodni komitet za nestala lica u Hagu a potom, kada stignu rezultatji, organizuje se transport tela.

Lokacija u Kiževaku je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine.


Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine je 18. novembra prošle godine doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja posmrtnih ostataka na lokaciji na području rudnika “Kiževak”.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

XS
SM
MD
LG