Dostupni linkovi

Francuski sindikati železničara za jačanje protesta


Štrajk u Francuskoj: 'Ako problem nije rešen, izlazite na ulice'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Štrajk u Francuskoj: 'Ako problem nije rešen, izlazite na ulice'

Tri vodeća reprezentantivna sindikata u nacionalnoj francuskoj železničkoj kompaniji SNCF pozvali su danas na širenje sadašnjih protesta protiv reforme penzija posle sastanka kod Pariza.

"Pozivamo na produženje pokreta ovog vikenda i jačanje pokreta od ponedeljka da bi dobro ukazali vladi da želim povlačenje njenog (penzionog) plana sa poenima", rekao je novinarima Loran Brin, generalni sekretar sindikata CGT-Železničari, glavnog sindikata nacionalne kompanije.

On je rekao da treba u svim firmama postaviti pitanje štrajka i produženja štrajka.

U odgovoru na pitanje novinara koliko će dugo štrajk trajati, rekao je da se nada da će vlada odgovoriti na njihove zahteve pre Božićnjih praznika, i dodao da oni nisu sebi dali krajnji rok za štrajk.

Protest 'Žutih prsluka'

Oko 1.000 ljudi okupilo se u Parizu na protestu "Žutih prsluka", naveo je list Le Monde podsećajući da je pariska železnica RATP u štrajku što je verovatno onemogućilo pristalicama tog pokreta da dodju na skup.

Na drugom kraju Pariza održani su skupovi studenata, prosvetnih radnika, predstavnika sindikata i drugih političkih i gradjanskih organizacija koji su nezadovoljni najavljenom reformom penzija, koja je predizborno obećanje predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U Francuskoj se od četvrtka organizuju masovni štrajkovi protiv plana reforme penzija koji želi predsednik Emanuel Makron. Taj pokret posebno pogadja saobraćaj, što takodje otežava život korisnicima tih prevoznih usluga. Neki indusrijski sektori takodje rade usporeno.

Oni protestuju protiv "univerzalnog sistema" penzija koji od 2025. treba da zameni sadašnja 42 penzijska osnova koja postoje sada.

Železnički saobraćaj i danas je dosta poremećen, radi samo 15 odsto vozova za pariska predgradja, jedan od šest super brzih vozova radi širom Francuske, i jedan od deset regionalnih vozova.

Saobraćaj će ostati i sutra znatno redukovan.

Za ponedeljak nacionalna železnica je čak preporučila korisnicima da izbegavaju prigradske linije, navodeći da može biti opasno na stanicama zbog očekivanih velikih gužvi.

XS
SM
MD
LG