Dostupni linkovi

Nasljednice SFRJ zadovoljne raspodjelom imovine


Sastanak Zajedničko​g komiteta za raspodjelu diplomatsk​o-konuzula​rne imovine bivše SFRJ, 20. septembar 2011.
Sastanak Zajedničko​g komiteta za raspodjelu diplomatsk​o-konuzula​rne imovine bivše SFRJ, 20. septembar 2011.
Zemlje nasljednice bivše Jugoslavije dogovorile su, za sada bez većih problema, raspodjelu diplomatsko konzularnih objekata širom svijeta. Za sada su svi zadovoljni dobijenim i nema većih nesporazuma. Jedino nema saglasnosti oko preuzimanja rezidencije u Rimu. Dijele se i umjetička djela i vrijednosti u tim objektima, a ono za šta ni jedna od novonastalih zemalja iz nekadašnje SFRJ nije zaineresovana biće prodato, a novac podijeljen. Za ono što ne interesuje zemlje na Balkanu interesuje holivudske zvijezde poput Jacka Nicolsona, koji bi kako se špekulise mogao kupiti luksuzni stan na Mehetnu vrijedan oko 20 miliona dolara.

U utorak postignutim dogovorom u Sarajevu završena je prva faza u podjeli imovine bivše SFRJ između zemalja nastalih njenim raspadom. Do sada je podijeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko konzularne mreže koju je bivša zemlja imala, a čija procijenjena vrijednost je oko 65,5 miliona dolara.
Do sada je podijeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko konzularne mreže koju je bivša zemlja imala, a čija procijenjena vrijednost je oko 65,5 miliona dolara.

Prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, BiH bi trebala dobiti oko 15 posto ovih sredstava što je, konkretnije rečeno, u novcu gotovo 10 miliona dolara. Šta je u prvoj fazi BiH dobila, odgovara bh predstavnik u zajedničkoj radnoj komsiji o sukcesiji Adnan Hadžikapetanović:

''U prvoj fazi do 31.8.2011. godine dobili smo rezidenciju bivše SFRJ u Budimpešti i taj objekat se nalazi u našem posjedu, takođe je izvršena primopredaja krajem avgusta kuće u SAD-u u Vašingtonu. Razgovarali smo danas o drugoj fazi, o primopredaji objekata. BiH u tom drugom dijelu, do kraja ove godine će dobiti stan u Milanu, ambasadu u Otavi, rezidenciju u Beču i ambasadu u Ankari. Razgovarali smo i o trećoj fazi, do 2012. godine kada BiH treba da dobije ambasadu u Španiji i u Oslu.''

Ni jedna od zemalja nije zainteresovana za kompleks bivše ambasade u Bonu i rezidencijalni stan u Njujorku (New York) čija vrijednost se procjenjuje, kako mediji špekulišu, na oko 20 miliona dolara. Međutim, vrijednost ovih i još nekoliko objekata za koje ni jedna od zemalja bivše Jugoslavije nije zaiteresovana, procijeniće za to certifikovane kuće u Njemačkoj i SAD-u, a nakon toga vladama zemalja će biti predloženo da ih prodaju.

Za kupovinu stana na Menhetnu navodno je zainteresovan holivudski glumac Džek Nikolson (Jack Nicolson).

Sporna samo rezidencija u Rimu

Predstavnik Srbije, generalni sekretar ministastva spoljnih poslova ove zemlje Vladimir Ćurguz, ističe da se proces podjele za sada dobro odvija, te da među zemljama nasljednicama nema značajnijih otvorenih pitanja.

Na Menhetnu se nalazi stan čija se vrijednost procjenjuje, kako mediji špekulišu, na oko 20 miliona dolara
''Nismo ni davali ni uzimali nego delili ono što je zajedničko i to ćemo činiti i dalje. To je jedan izuzetno značajan proces, ako hoćemo, i uspostavljanja međusobnog poverenja. Mislim da smo taj ispit položili, ocena je bar Srbije, da je rad ovog mešovitog komiteta dobar i nadam se da će i ostali biti takvi. Naravno uvek ima i otvorenih pitanja, ali sva ta pitanja se u međusobnom dijalogu uvek i rešavaju'', kazao je on.

Ipak jedno od otvorenih pitanja, kada je podjela diplomatsko konzularnih objekata bivše države u pitanju, je rezidencija u Rimu, kaže generalni sekretar MVP Slovenije Aljaž Gosnar.

''Još nije došlo do primopredaje rezidencije u Rimu i to je jedina nekretnina koja do sada u prvoj fazi primopredaje nije izvršena zbog toga što je došlo do različitih stavova dvije naše države i ta pitanja pokušavamo riješiti'', navodi Gosnar.

Dogovorenim i dobijenim zadovoljna je i Hrvatska, a njen predstavnik ambasador Petar Uzorinac kaže:

''Doista je ova prva faza primopredaje objekata gotovo u potpunosti realizirana. U toj fazi R Hrvatska preuzela je dva stana u Trstu i veleposlanstvo u Beču. Još više me veseli da je današnji sastanak potvrdio opredjeljenje da se nastavi sa predajom objekata koji su do sada raspodijeljeni prema Rezoluciji iz Zagreba iz 2006. godine. Za Hrvatsku to konkretno znači da bi do kraja godine trebala preuzeti zgradu veleposlanstva u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju.''

Predstavnici nekadašnjih republika, a danas zemlje sukcesori imovine bivše Jugoslavije, dogovorili su i raspodjelu jednog dijela umjetnina i vrijednosti koje se nalaze u ambasadama i rezidencijama širom svijeta, kaže Maja Stojanovska iz Makedonije.

''Ekspertska grupa za umetničke slike radi dobro. Republika Makedonija biće domaćin i to vrlo skoro, da da pozitivan uticaj u cijeli ovaj krug'', kaže Stojanovska.

Slijedeći sastanak zajedničke komisije za provođenje takozvanog Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ zakazan je za kraj godine u Zagrebu. Razgovaraće se o podjeli diplomatsko konzularne imovine u regionima Afrike, Latinske Amerike, Kariba i Azije.
XS
SM
MD
LG