Dostupni linkovi

Nasilje u školi: Neophodan povratak integriteta nastavnicima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U Novom Sadu ponovo nasilje: trojica huligana upala su u utorak popodne na čas u Srednjoj ekonomskoj školi i bejzbol palicama i srpom napali jednog učenika. Kako nezvanično saznajemo napadnuti učenik nije ozbiljno povređen.

Portparolka policijske uprave u Novom Sadu, Mileva Tomić rekla je za Radio Slobodna Evropa da je policija odmah reagovala i da je izvršila uviđaj. Tomić je dodala da je slučaj odmah prosleđen i Odeljenju za maloletničke delikvencije čiji su službenici obavili razgovor sa napadnutim učenikom u prisustvu njegove majke. Portparolka je naglasila da policija intenzivno traga za počiniocima.

U novosadskoj Ekonomskoj školi nisu hteli da komentarišu slučaj.
Kako nezvanično saznajemo žrtva je jedan sedamanestogodišnji učenik koji je u ovu školu prešao u ovom polugodištu.

Jedna od profesorica nam je potvrdila da su huligani upali u učionicu, a da od šoka niko nije reagovao odmah.

“Upali su na sred časa i napali dečaka. Imali su kod sebe bejzbol palicu i srp. Niko im ništa nije mogao, jer su svi bili zatečeni i uplašeni. Tukli su tog dečaka koji je gurnuo klupu i tako se odbranio od ozbiljnijih povreda. Huligani su posle toga pobegli“, rekla nam je profesorica.

Dragana Ćorić, iz Udruženja “Roditelj” kaže da je neophodno da porodice preuzmu odgovornost i da društvo vrati autoritet školama.

“Treba opet osnažiti i dati pravu snagu onima koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece. Ponovo vratiti integritet tim nastavnicima da ne budu moneta za potkusurivanje. Još nešto, bezbednosna kultura potiče iz porodice. Moramo naučiti decu da od policije ili drugih službenih lica mogu dobiti pomoć, a ne da ih posmatraju kao službenike koji samo dele kazne”, naglašava Ćorić.

Institucija Pokrajinskog ombudsmana izrazila je zabrinutost zbog incidenta u Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu i ujedno zahteva konačnu i jasnu reakciju nadležnih povodom još jednog akta nasilja koji se odigrao unutar škole, u kojoj bi učenici morali biti bezbedni i zaštićeni.

"Incident koji se juče desio pokazao je da deca, učenici, ne mogu biti i nisu bezbedni u ustanovi u kojoj bi trebalo da se obrazuju i vaspitaju, odnosno pripreme za ravnopravno učešće u društvu čiji su članovi.Kao što je i ranije istraživanje Pokrajinskog ombudsmana o sprečavanju i zaštiti dece od zanemarivanja i zlostavljanja u školama pokazalo, problemu nasilja se u školama pristupa površno, zadovoljava se forma, nauštrb sadržaja.

Rad timova za zaštitu učenika/ca od nasilja u školama nije dovoljno efikasan, uključivanje učenika/ca u prevenciju ili zaštitu učenika/ca od i obučavanje i usavršavanje zaposlenih o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju učenika/ca je na niskom nivou, evidencije, dokumentacije i izveštavanje o slučajevima nasilja u školama sprovode se u malom broju, a saradnja škola sa centrima za socijalni rad i školskim upravama je na veoma niskom nivou. Iako zaštita dece od nasilja predstavlja jedan od ključnih zadataka društva u stvaranju sigurnog okruženja za bezbedno odrastanje, čini se da je izvršavanje ovog zadatka doživelo potpuni neuspeh.Sve ovo zajedno ukazuje na to da se zanemaruje zaštita i bezbednost dece, zarad ispunjavanja neprimenjivih formalnih mehanizama", naglasio je Pokrajinski ombudsman u svom saopštenju.

Srednju ekonomsku školu pohađa 2.600 učenika.
XS
SM
MD
LG