Dostupni linkovi

Nasilje u Beogradu: Gradski prevoz opasan po život


Gradski prevoz u Beogradu, foto: danubeogradu.rs
Gradski prevoz u Beogradu, foto: danubeogradu.rs
Napadi na vozače gradskog saobraćaja u Beogradu sve su češći i brutalniji zbog čega je u glavnom gradu Srbije sve rizičnije putovati javnim prevozom. Dok gradska vlast obećava obračun sa nasilnicima, incidenti se ređaju kao na traci.

Posle svakodnevnih susreta sa nervoznim i agresivnim putnicima i učesnicima u saobraćaju, vozači gradskog prevoza u stalnom su strahu.

Milorad Borjanović (63), Zoran Petrović (45) i Stevan Milijin (56), koji voze na linijama 60, 15 i 67, rekli su za RSE na stanici Zeleni Venac da ovih dana na smenu odlaze sa velikom neizvesnošću.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Direktan link

Posle brojnih apela gradskoj vlasti da im obezbedi bar minimum sigurnosti, vozači su organizovali i protest preteći štrajkom ali se baš u tom danu dogodio najdramatičniji incident.

Stariji Beograđanin, uz pretnju da ima bombu, pokušao je da otme autobus pun putnika sa linije 56 i sekirom razbio šoferšajbnu. Drama je okončana hapšenjem napadača ali su brojni drugi nasrtaji na vozače, u kojima je korišćeno hladno i vatreno oružje, ostali nerasvetljeni.

Putnici u gradskom prevozu koji su često svedoci napada, ali nekada i sami na meti nasilnika, rekli su za RSE da čekaju da vlast konačno reaguje.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Samo u poslednjih nekoliko nedelja dogodilo se nekoliko brutalnih napada, u jednom slučaju iznervirani vozač automobila zbog nesporazuma u saobraćaju pucao je iz pištolja na vozilo javnog prevoza, dok je iz sličnog razloga na drugoj lokaciji vozača gradskog autobusa brutalno pretuklo nekoliko osoba koristeći metalni “bokser”.

Prema podacima Gradskog saobraćajnog preduzeća, samo u 2013. godini bilo je više od 50 napada na vozače i kontrolore.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za RSE da su napadi na vozače slika opšteg porasta agresije u društvu usled nemaštine i nagomilanog nezadovoljstva. A situacije u saobraćaju, podseća Vuletić, su one u kojima se lako gubi kontrola.

“Bili smo svedoci događaja u kojima su se ljudi tukli i pucali jedni na druge zbog parking mesta. Mnogi se na najpre na ulici iznerviraju, napeti su, gužva je i ne poštuju se osnovna pravila ponašanja, ne mogu da se kontrolišu i onda žrtve postaju vozači gradskog saobraćaja. To je specifičan problem zbog činjenice da su oni na svom poslu po ceo dan izloženi kontaktu sa problematičnim ljudima u saobraćaju. A svemu doprinosi i situacija da počinioci napada najčešće ostaju neotkriveni ili blago kažnjeni. To je dodatni problem u celoj ovoj priči. Rigorozne sankcije nisu sveobuhvatno rešenje, ali bi svakako mogle da ublaže problem.”

Posle svega privremena vlast Beograda najavila je da će sprovesti mere zaštite vozača Gradskog saobraćaja u saradnji sa policijom i pravosudnim organima. Obećano je da će zbog učestalih napada nasilnika sva vozila gradskog prevoza biti opremljena kamerama i da će na najvažnijim linijama dežurati policajci u civilu.
XS
SM
MD
LG