Dostupni linkovi

Sinaj: Nasilje može da ugrozi mirovni sporazum Egipta i Izraela


Egipatske snage bezbednosti pored oklopnih vozila , Sinaj, 8. avgust 2012.
Egipatske snage bezbednosti pored oklopnih vozila , Sinaj, 8. avgust 2012.
Dvadeset islamskih ekstremista ubijeno je u sredu ujutro u napadu egipatskih borbenih helikoptera na Sinajskom poluostrvu, nekoliko sati nakon napada militanata na egipatske kontrolne punktove na severu Sinaja i tri dana nakon što je 16 egipatskih vojnika ubijeno u napadu koji se pripisuje islamskim ekstremistima – najžešćem u poslednjih nekoliko decenija. Istovremeno, i izraelske snage su ubile nekoliko ekstremista koji su upali na njegovu teritoriju.

Televizija Najl njuz (Nile News) javila je da su jurišni helikopteri “Apač” ispalili projektile na vozila u kojima su se nalazili islamisti, na severu Sinaja.

Jedan neimenovani vojni zvaničnik potvrdio je da je 20 aktivista ubijeno u rejonu sela Tumah i da se operacija nastavlja.

Asošiejted pres je naveo da je u napadima na kontrolne punktove ranjeno šest ljudi, među kojima jedan oficir, dvojica vojnika, dvojica policajaca i civil koji je u kritičnom stanju. Šesnaest pripadnika egipatskih snaga je ubijeno, a sedam je ranjeno u nedelju u
napadu na policijsku stanicu na severu Sinajskog poluostrva, kod granice Egipta i Izraela.

Državna egipatska agencija Mena je, pozivajući se na izvor u bezbednosnim strukturama Egipta, javila da su napadači džihadisti, kako egipatski, tako i oni koji su došli kroz tunele iz susednog palestinskog pojasa Gaze, mada su Muslimanska braća novog predsednika Egipta Muhameda Mursija optužila izraelsku tajnu službu Mosad da stoji iza napada.

Izrael je odbacio ove stavove kao besmislene.

Nakon najžešćeg napada militanata na egipatske trupe u ovoj regiji u poslednjih nekoliko decenija – izraelske snage su saopštile da su ubile nekoliko ekstremista koji su upali na njegovu teritoriju.

Egipatska armija je zatvorila granični prelaz ka Gazi u nastojanju da pronađe preostale napadače. Zatvoreni su i ilegalni tuneli koji vode od Egipta ka palestinskim teritorijama koji služe za krijumčarenje robe.

Bezbednosni zvaničnici su izjavili da je to prva operacija te vrste na Sinaju od egipatsko-izraelskog rata oko tog poluostrva 1973. godine u kome je Kairo nastojao da ga vrati pod svoju kontrolu.

Prema mirovnom sporazumu iz Kemp Dejvida 1979. godine Egipat je vratio suverenitet nad Sinajem, ali je ograničeno njegovo vojno prisustvo u toj oblasti i za evenutalne promene potrebna je saglasnost Izraela.

Test za nove egipatske vlasti

Egipatski predsednik Muhamed Mursi, koji je ove godine izabran kao kandidat Muslimanske braće – fundmanetalističke organizacije koja je bila zabranjena za vreme vladavine Hosnija Mubaraka – obećao je da će povratiti potpunu kontrolu nad Sinajem.

No, na ovom području vlada sve veće bezakonje nakon revolucije u Egiptu prošle godine.
Zona gde se ukrštaju granice Egipta, Izraela i Gaze postaje sve veće utočište krijumčara koji prebacuju robu kroz tunele na palestinsku teritoriju. Takođe, na tom području operišu i islamski džihadisti, pripremajući napade na Izrael.

Eskalacija nasilja na Sinaju može da ugrozi mirovni sporazum između Egipta i Izraela. Izraelske vlasti traže od zvaničnog Kaira da uvede red na svojoj teritoriji.

Međutim, operacije egipatskih snaga protiv, kako ih nazivaju, “terorista”, neće, prema procenama stručnjaka, značajnije promeniti stanje na terenu.

Sinaj je siromašno i zapostavljeno područje koje je pogodno za ekstremističke grupacije koje koriste nedostatak centralne kontrole nakon zbacivanja Hosnija Mubaraka za napad preko granice u Izraelu.

Uovoj oblasti od 60 hiljada kvadratnih kilometara živi svega nekoliko stotina hiljada ljudi, među njima i beduini koji se žale zbog lošeg odnosa vlasti u Kairu prema njima, što, kako ističu dobri poznavaoci prilika podstiče ekstremizam.

Jedan od egipatskih komandanata na Sinaju je izjavio da su “teroristi” dobro naoružajni, koristeći i rakete kojima su pokušali da obore egipatske borbene avione, ali u tome nisu uspeli.

U utorak je sahranjeno 16 egipatskih vojnika. Prisutni na pogrebu su pozivali na osvetu. Pojedini demonstranti su uzvikivali slogane protiv vladajuće Muslimanske braće, pokušavši da napadnu premijera Hišama Kandila.

U utorak su izraelske vlasti predale Egiptu šest poptuno spaljenih tela ekstremista, saopštavajući da su neki od njih učestvovali u napadu na egipatske snage u nedelju.


Izrael podržava akciju egipatskih snaga protiv ekstremista na Sinaju, mada u poslednjih nekoliko decenija nije blagonaklono gledao na povećanje trupa svog suseda na tom području.

Analitičari ističu da je sve veće nasilje na Sinaju test kredibiliteta novih egipatskih vlasti.
XS
SM
MD
LG