Dostupni linkovi

Romi iz naselja Ciljuge i dalje bez smještaja


Dom za vješanje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00


Maja Nikolić

Negdje u proljeće prošle godine u romskom naselju Ciljuge požar je progutao osam romskih kuća. Do dana današnjeg nisu utvrđeni uzroci, a bez zvaničnog izvještaja policije u Opštini Živinice ne mogu dodijeliti pomoć za sanaciju šteta.

Osam romskih obitelji nikada nisu pronašle drugi smještaj. Pomoć nisu dobile ni od Općine ni od romskih udruženja. Odlazili su na sve adrese, kucali na vrata, ali bezuspješno. Supružnici Šemo i Munvera Beganović očekuju da će netko čuti njihov vapaj i obnoviti im kuće.

„Gdje god idem sa strane kaže imate vašu romsku organizaciju. Predstavio sam se Muradifu Biberoviću, kaže ja vam ne mogu ništa pomoći. Zato sam zamolio da vi dođete, da vidim ako vi možete nekako preko medija da me predstavite. Idem ovako, lutam po ulicama, plaćam stan. Predao sam zahtjev za civilnu zaštitu. Oni su mi htjeli dati smještaj. Pa nisam ja zapalio svoju kuću da ja dobijam taj alternativni smještaj“, kaže on.
Munvera Beganović: Narod mi pomogao da sredim jednu sobicu da se mogu useliti sa djecom, ali to je hladno gore, to to ne možeš ugrijati da si bog.

„Idi gore u sobu pa vidi, nemaš gdje spavati. Sve mi je pogorjelo, sve, tako da sam ostala bez ijedne haljinke. Narod mi pomogao da sredim jednu sobicu da se mogu useliti sa djecom, ali to je hladno gore, to to ne možeš ugrijati da si bog. Djeca su me spasila. Imam curicu od 16 godina. Ona mene prati. Ja stavila štrik da se objesim. Sve mi je otišlo. Ima li igdje ikoga da mi pomogne?“ priča Munevra.

Osamnaest članova obitelji Salke Osmanovića sada živi u jednoj kući.

„Živimo tu 18 porodica u jednoj kući. Najpotrebnija nam je kuća. Obraćam se svima, ovim Romima, molim se da nam nešto prave, ničega nema. Niko da nam pomogne. Pa jesam ugrožen, nemam ništa, još nisam dobio spužvu“, kaže Osmanović.
Kuća u naselju Ciljuge skoro godinu dana nakon požara

Muradif Biberović, predsjednik iz Udruženja Roma Romano, kaže da je Udruženje nemoćno.

„Niti imamo sredstava, niti imamo moći. Ja sam pokušavao preko raznih ministarstava, preko opštine, preko svih - niko se nije oglasio da mi pomogne. Što se tiče federalnog ministarstva nisu pomogli, ni OSCE, UNHCR. Svi su dolazili ovdje, slikali, snimali i niko ništa nije pomogao ovim ljudima, niti pomaže“,
kaže Biberović.

"Gdje god otvoriš vrata tjeraju"

U naselju Culjuge živi oko 3.000 Roma. Mnogi od njih preživljavaju prikupljajući staro željezo. Ovih osam obitelji čije su kuće izgorjele gotovo su ostale na ulici. Neki su dobili privremeni smještaj, a neki su kod svojih najbližih. Kažu žive uglavnom od prosjačenja.
Ševko Osmanović: Ja nekada idem isto kantama, nađem u kesama hljeb, ja ga istresem, dođem kući, napravim poparu, malo kajmaka ako imam. Ako nemam, imam šećer i pekmeza.

„Moja žena ide po kantama, nekad prosi. Ja nekada idem isto kantama, nađem u kesama hljeb, ja ga istresem, dođem kući, napravim poparu, malo kajmaka ako imam. Ako nemam, imam šećer i pekmeza. U Merhamet idemo, on ti daje dvije glavice luka i kesu makarona, zaprške nema“, kaže Ševko Osmanović.

„Živimo, idemo da prosimo i da jedemo. Eto to je to. Ne dobijemu nikakvu pomoć - od nikoga. Socijalnu ne dobijamo pomoć. Evo vidiš kako živimo. Sirotinjski, bijedna. Eno ona sirotinja što joj je izgorjela kućica eno je pod šatorom pod mostom u Doboju. Pod mostom živi“, rekao je Smajo Hrustić.

Munevera Beganović zato moli za što hitniju pomoć jer ona i njezina djeca već osam mjeseci spavaju u jednoj sobi prepunoj vlage.

„Gdje god otvoriš vrata tjeraju. Azra iz socijalnog dala mi jednu kratku pomoć - 100 maraka. Šta ću ja od 100 maraka? To je jednom. Plačem, ne mogu da izdržim ovo, samo sa za ludnicu“, rekla je Beganović.

U Općini Živinice tvrde da imaju bogat program zbrinjavanja Roma. Ponosni su na činjenicu da je ovo jedna od rijetkih općina koja je Romima izgradila posebno naselje.

„Ali po meni najvažniji program je program kojim smo obuhvatili svu romsku djecu da se upišu u osnovnu školu i da obavezno pohađaju osnovnu školu. Trenutno iz našeg romskog naselja autobus djece, učenika Roma dolazi u Drugu osnovnu školu. U toj školi Romi su se potpuno inkorporirali u odjeljenja, istinski se osjećaju ravnopravnim i mislim da je to dugoročno najbolja investicija za njih“, rekao je načelnik Hasan Muratović.

Načelnik Muratović zna i za problem osam romskih obitelji. Najavljuje da je spreman pomoći čim dobiju zvaničan izvještaj iz MUP-a zbog čega je došlo do požara.

„Ja garantujem da potpuno ravnopravan tretman u raspodjeli pomoći za saniranje nastalih šteta od elementarnih nepogoda, pa i požara, imaju i imaće i naši Romi“, poručuje on.
XS
SM
MD
LG