Dostupni linkovi

Naše namjere su jasne, čuo je svjedok prije Srebrenice


Snimak Ratka Mladića sa predstavnicima civila bošnjačke nacionalnosti prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću, 29. studeni 2011.
Snimak Ratka Mladića sa predstavnicima civila bošnjačke nacionalnosti prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću, 29. studeni 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Pitera Buringa (Pieter Boering), bivšeg UN-ovog promatrača u Srebrenici u srpnju 1995.godine kada su srpske snage zauzele zaštićenu zonu.

Nizozemski potpukovnik Buring je opisao sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu na koji je dovezao bošnjačke predstavnike na pregovore sa zapovjednikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, VRS-a Ratkom Mladićem – kako bi se dogovorila predaja i napuštanje civilnog stanovništva u konvojima.

Tužiteljstvo je prikazalo video film sa sastanka u hotelu Fontana na kojem Ratko Mladić prijeti predstavnicima bošnjačkih civila u Srebrenici - da moraju nagovoriti svoju vojsku na predaju oružja.

„Slobodno kažite što želite. I sinoć sam rekao gospodinu - možete opstati ili nestati“, rekao je tom prilikom Mladić.

Na spomenutom sastanku general Mladić je najavio da će se muškarci razdvojiti od žena i djece kako bi oficiri VRS-a mogli provjeriti ako se među njima nalaze navodni ratni zločinci.

Kada se potpukovnik Buring vraćao sa sastanka zaključio je s UN-ovim zapovjednikom kako im nije potpuno jasno – što će se dogoditi i kako bi mirovni promatrači trebali pomoći ljudima. Zato se ponovno vratio u hotel Fontanu u Bratuncu.

„Uz velike poteškoće na kraju sam uspio pronaći majora Momira Nikolića pa sam ga zamolio da provjeri kakva je situacija. On je izjavio – da trebam što prije otići, da je jasno što će se dogoditi. To je ono što je on rekao – da se trebam vratiti u Potočare. On nije bio zadovoljan što sam se ja tu ponovno pojavio. Odbio je da ulazi u raspravu. Rekao je – vidjeti ćete i sami, jasno je što su naše namjere“, opisao je Buring što mu je tada rečeno u Fontani.
Piter Buring na suđenju Radovanu Karadžiću, 29. studeni 2011.
Piter Buring na suđenju Radovanu Karadžiću, 29. studeni 2011.

Podsjetimo, spomenuti Nikolić trenutno služi 20-godišnju kaznu zatvora nakon što je priznao umiješanost oficira VRS-a u organizaciju masovnog ubijanja tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušavao opravdati postupke svog nekadašnjeg zapovjednika vojske na terenu, tvrdeći da je general Mladić sazvao sastanke s bošnjačkim predstavnicima kako bi dogovorio evakuaciju stanovništva - prema njihovim željama.

„Tko je tražio premještanje. Čiji je stav bio da hoće premještanje, evakuaciju?“, upitao je optuženi.

„Sjećam se da je stanovništvo bilo u vrlo teškom položaju. A i bataljun. Ne sjećam se je li inicijativu pokrenuo sam bataljun, civilno stanovništvo ili general Mladić na tom trećem sastanku“, odgovorio je svjedok.

Kako bi relativizirao odgovornost VRS-a za zauzimanje Srebrenice Karadžić je svjedoka ispitivao o navodnim ratnim lukavstvima Armije BiH koja je unatoč sporazumu o demilitariziranim zonama poduzimala ratne aktivnosti.

(Karadžić o aktivnostima ABiH u zaštićenim zonama)


Nizozemskog potpukovnika je također upitao – je li pristrasan, budući da se nije mogao sjetiti navodnih incidenata otvaranja vatre na UN od strane bošnjačkih vojnika, kao ni „ogrlica od uši i noseva“ koje su kao ratne trofeje uzimali od srpskog stanonovništva na području enklave Srebrenica. Te incidente Karadžić je čitao iz knjige „nizozemskog autora“ koji je intervjuirao pripadnike nizozemskog bataljuna UN-a o spornim događajima.

(Karadžić o „krvavim trofejima“ i pucanju na UN)


Svjedočenje Buringa završiti će se u srijedu. U nastavku suđenja očekuju se svjedočenja još nekoliko bivših pripadnika nizozemskog bataljuna UN-a u Potočarima.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG