Dostupni linkovi

NASA riješila misteriju staru 2.000 godina


Fotografija zvijezde koja je eksplodirala i stvorila supernovu
Fotografija zvijezde koja je eksplodirala i stvorila supernovu
NASA je došla do otkrića, uz pomoć novih posmatranja teleskopima uz korištenje infracrvenih zraka, kako se desila supernova i rasprsnula zvijezde do ogromnih udaljenosti.

Iz Američke svemirske agencije rekli su da je najnoviji teleskop Spitzer Space pomoću infracrvenih zraka riješio misteriju o prasku zvijezda staru 2.000 godina.

Pronalasci pokazuju da je eksplozija nastala iznutra te je ubrzala putovanje rasprsnutih materija mnogo više nego što bi to inače bio slučaj.

"Ovaj prasak je bio ogroman i ostaci su letjeli zaista brzo. Ovo je mnogo brže nego što smo očekivali za događaj od prije 2.000 godina. Sada smo konačno sa siurnošću ustanovili zašto su se ostaci udaljili tako brzo i tako daleko", rekao je astronom Brian Williams iz Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Nova studija bit će objavljena u online žurnalu Astrophysical Journal.

Kineski astronomi su još 185. godine nove ere zapisali komentare o novoj
zvijezdi koja se misteriozno pojavila i ostala na nebu narednih osam mjeseci.

Tek 1960. godine, naučnici su otkrili da je taj misteriozni objekat prva dokumentovana supernova. Nazvan je RCW 86 i bio je zapravo ostatak supernove prije 2.000 godina.

"Nevjerovatno je da zaista dugujemo kolegama astronomima koji su ovo zapazili još skoro prije 1700 godina i dokumentovali to kao novu pojavu",
izjavio je jedan od naučnika iz NASE, Bill Danchi.
XS
SM
MD
LG