Dostupni linkovi

NASA lansirala prototip rakete "Ares" I-X


Raketa je visoka oko sto metara - Ares 1-X
Raketa je visoka oko sto metara - Ares 1-X

Lansiranje "Aresa" I-X dolazi u kritičnom trenutku, kad NASA očekuje da predsjednik Barack Obama odobri njezino buduće financiranje.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je prototip svoje nove rakete "Ares" I-X posle višestrukih otkazivanja zbog lošeg vremena.

Raketa, visoka sto metara, poletjela je iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, 30 minuta prije zatvaranja vremenskog "prozora" za ispaljenje.

Nakon dvije minute leta, do procijenjene visine od oko 28 kilometara, prvi potisni stadij rakete odvojio se od gornjeg dijela s lažnom kapsulom "orion" stavljenom radi ravnoteže, te se s padobranima spustio u Atlantski ocean, gdje su ga čekali brodovi ratne mornarice.

Na prvom stadiju rakete je oko 700 senzora, a nakon izvlačenja iz oceana njegove će podatke analizirati NASA-ini inženjeri, dok su gornji dijelovi prototipa rakete prepušteni da silom gravitacije nekontrolirano padnu u ocean.
Raketa Ares 1-X više puta ostala je na zemlji zbog loših vremenskih prilika

NASA je objavila da je lansiranje prototipa Aresa I-X koštalo je 445 miliona dolara, objavila je NASA.

ZNANSTVENI ZNAČAJ

Raketa "Ares" I-X bez ljudske posade dio je NASA-ina programa Constellation, u okviru kojeg se razvijaju nove letjelice za zamjenu dotrajalih svemirskih brodova, koji će iduće godine u "mirovinu", odnosno u tehničke muzeje.

Pokusno ispaljenje dio je razvoja NASA-ina programa koji bi trebao vratiti ljude na Mjesec, a poslije možda voditi i do prvog putovanja na Mars.

Ako program Constellation bude nastavljen, kapsula "orion" na vrhu rakete "ares" neće biti spremna za let astronauta u svemir do 2015., a do tada će američki astronauti letjeti do Međunarodne svemirske postaje u ruskim letjelicama "sojuz".

Važan dio testiranja rakete za znanstvenike bilo je otvaranje triju velikih glavnih padobrana, svaki promjera 46 metara i težak jednu tonu. To su najveći raketni padobrani ikada proizvedeni.

Lansiranje "aresa" I-X dolazi u kritičnu trenutku, kad NASA očekuje da predsjednik Barack Obama odobri njezino buduće financiranje.
XS
SM
MD
LG