Dostupni linkovi

Novi projekt NASA-e: Lansiran avion u svemir


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priredio Rinko Golubović

Američke zrakoplovne snage prvi put su lansirale tzv. svemirski zrakoplov, bespilotnu letjelicu projektiranu tako da može mjesecima ostati u svemiru. Ne znaju kad se vraća.

Raketa, koja je nosila pokusnu orbitalnu letjelicu X-37B, lansirana je u četvrtak kasno navečer iz Cape Canaverala na Floridi. Njezina će misija, nadaju se u američkom zrakoplovstvu, dokazati održivost svemirskih letova takve višekratne bespilotne letjelice.

Zadaća joj je ispitati sustav navođenja X-37B. Dužnosnici Američkih zrakoplovnih snaga kažu da još nije odlučeno kad će biti vraćena na Zemlju. Planirano je da sleti u zrakoplovnu bazu Vandenberg u Kaliforniji.

Zrakoplovstvo nije otkrilo što letjelica nosi, niti kakve će pokuse obavljati. Raspon krila joj je 4,5 metara, duga je 8,9 metara, a teška 4990 kilograma.

"Iskreno, ne znamo kad će se točno vratiti", rekao je Gary Payton, zamjenik direktora za svemirske programe Američkih zrakoplovnih snaga.

Letjelica je projektirana tako da ostane u niskoj orbiti do 270 dana. Payton kaže da njezin povratak ovisi o rezultatima testiranja sustava. Zrakoplov, izgrađen u "Boeingovu" odjelu Phantom Works, pokreću baterije i solarne ćelije.

Iako je svrha misije ispitati sustav u svemiru, prava vrijednost letjelice bit će procijenjena tek kad se vrati na Zemlju. Tada će biti ispitana otpornost zrakoplova i ocijenjena mogućnost njegove ponovne uporabe, rekao je Payton.

Program X-37 pokrenut je 1999. pod vodstvom NASA-e, zatim je 2004. prebačen u Pentagonovu Agenciju za napredne vojne istraživačke projekte (DARPA), a onda su ga preuzele Američke zrakoplovne snage.

"Zrakoplovne snage imaju više vojnih misija u svemiru i ova nova letjelica mogla bi nam pomoći da ih bolje obavljamo",
dodao je.

Inačica svemirskog zrakoplova već se razrađuje, a pokusni let predviđen je za 2011., najavio je Payton. Dužnosnici nisu otkrili cijenu cijeloga programa.
XS
SM
MD
LG