Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Asteroid nije uzrokovao nestanak dinosaurusa


Dinosaurus u muzeju u Uzbekistanu
Među naučnicima je danas rašireno mišljenje da su dinosaurusi izumrli nakon što je Zemlju udario asteroid Baptistina, čime je došlo do klimatskih promjena koje tada dominantna životinjska vrsta nije mogla preživjeti, ali nova naučna otkrića pokazuju da to jednostavno nije moguće.

Časopis "Registar" piše da otkrića američke Agencije za istraživanje svemira (NASA) pokazuju da nije moguće da je dio asteroida "Baptistina" koji je pao na Zemlju kriv za nestanak dinosaurusa.

Pitanje je, međutim, koji je tačno asteroid ubio dinosaure.

NASA je utvrdila da se asteroid Baptistina raspao prije 80 miliona godina, što ostacima ne daje dovoljno vremena da dođu do Zemlje i izazovu udar koji je izazvao smrt dinosauruse prije 65 miliona godina.

"Izvorna kalkulacija s vidljivim svjetlom procijenila je veličinu i reflektivnost asteroida iz porodice Baptistina, što je dovelo do procjene njihove starosti, ali sada znamo da su te procjene bile pogrešne. Zahvaljujući infracrvenom svjetlu uspjeli smo doći do boljih rezultata", kaže Lindi Johnson iz NASA-e.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG