Dostupni linkovi

Naučnici NASA-e napravit će najhladnije mjesto na svemiru


Nacionalna američka svemirska agencija (NASA) objavila je kako će tokom 2017. godine napraviti najhladnije mjesto u svemiru.

Naučnici ove agencije poslat će na Međunarodnu svemirsku stanicu malu kutiju u kojoj će biti 100 puta hladnije nego u dubokom svemiru, prenosi Independent.

Pretpostavlja se da će dostignuta temperatura iznositi milijardi dio jednog pozitivnog stepena iznad apsolutne nule.

Koristit će se brojne tehnologije kako bi se poništila energija čestica plina u kutiji. Korištenjem lasera, vakumske komore i elektromagnetnog "noža", čestice će se usporiti dok ne postanu jedva pokretne. U takvom stanju, sva klasična pravila fizike "padaju u vodu" i na scenu stupa kvantna fizika.

Naučnici se nadaju da će u toj kutiji moći istražiti čudna ponašanja atoma kada su intenzivno ohlađeni. Rezultati tog istraživanja mogli bi doprinijeti važnim tehnologijama kao što su super brzi kvantni računari, kao i unaprijediti rad senzora i atomskih satova koji se koriste prilikom kretanja kroz prostor.

"Proučavanje tih ekstremno hladnih atoma može preoblikovati naša razumijevanja materije i temelja gravitacije. Eksperimenti koje uradimo će nam dati ozbiljan uvid u gravitaciju i tamnu energiju", rekao je naučnik Robert Thompson.

Kutija, poznata kao "laboratorija hladnih atoma", napravljena je u jednom od NASA-inih postrojenja. Raketom kompanije SpaceX bit će lansirana u augustu ove godine.

XS
SM
MD
LG