Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NASA: Pronađeni novi dokazi o postojanju vode na Jupiterovoj Europi


Hubble teleskop

Nasa je objavila kako je teleskop Hubble pronašao dokaze o postojanju okeana ispunjenog vodom ispod sloja leda debelog nekoliko kilometara na Evropi, jednom od mjeseca planete Jupiter.

Naučnici su kazali kako je i moguće postojanje vode na površini Europe i kako su našli moguće dokaze o postojanju vode i na drugim Jupiterovim prirodnim satelitima.

Paul Hertz, direktor Astrophysics Division, kazao je kako je zadovoljan otkrićem te kako će napokon na pitanje da li postoji život izvan Zemlje moći ponuditi naučni odgovor.

"Gdje god ima vode na Zemlji ima i života i hranjivih tvari, a s obzirom da je voda pronađena na Europi, to znači da tamo ima i života", rekao je.

Dodao je i kako su današnji događaji povećali uvjerenje kako se voda i drugi hranjivi materijali iz skrivenih okeana na Europi, mogu naći i na njenoj površini te kako će NASA proučiti mogućnost slijetanja na Jupiterov satelit kako izvršila dodatna istraživanja.

Masivni vodeni okeani iz unutrašnjosti mjeseca, vjeruje se, imaju toliku snagu da se voda redovno izbacuje na njegovu površinu. Otkriće je omogućeno ultra-ljubičastim kamerama koje su popravljene 2009. godine.

Prošle sedmice, NASA je najavila kako će održati telefonsku konferenciju na kojoj će obznaniti iznenađujuće aktivnosti koje se dešavaju na Evropi, jednom od 67 Jupiterovih prirodnih satelita.

Na Europi se, na žalost mnogih zaljubljenika u svemir i vanzemljski život, ne mogu naći vanzemaljci, ali života bi, svakako, moglo biti i to u obliku mikrofaune, odnosno mikroorganizama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG