Dostupni linkovi

NASA: Mars je nekad bio pogodan za život


Rover Curiosity na Marsu
Mars je nekad bio pogodan za život - tako barem tvrde znanstvenici NASA-e na temelju uzoraka planeta koje je prikupio rover Curiosity tokom proteklih sedam mjeseci koliko je prošlo od njegova slijetanja na Crveni planet.

Stijena koja je istraživana zahvaljujući takozvanoj robotskoj ruci sadržava sumpor, dušik, vodik, kisik, fosfor i ugljik – što su ključni kemijski elementi nužni za svaki oblik života.

Glavni istražvač u NASA-i Michael Myer nije krio zadovoljstvo otkrićem.

"Možete zamisliti našu sreću. Najprije nam je uspijelo sletjeti i to na mjesto gdje smo utvrdili postojanje vode, vidjeli smo staro riječno korito. Sad smo pronašli elemente života odmah ispod površine planeta, ispod oksidiranog sloja. Pronašli smo stijenu na kojoj postoje naznake da je u davnoj prošlosti tu bilo života. Za mene je to fantastično. Ima još nejasnoća, ali rover će nastaviti istraživanje na tom području jer je očito da je u jednom trenutku prošlosti tu bilo života“, rekao je on.

Znanstvenik Ivan Grotzinger ovako opisuje vodu koja je jednom tekla kroz područje, nazvano Zaljev žutog noža.

"Mislim da smo pronašli okruženje pogodno za život. Imalo je vodu, i ako ste nastanjivali taj planet, bili ste u mogućnosti piti tu vodu“, ističe on.

David Blake, također znanstvenik u agenciji za svemirska istraživanja, o značaju otkrića kaže:

„Kakvu smo poruku dobili? Ovo je vjerojatno jedino okruženje pogodno za život koji smo do sada otkrili. Možda ima još takvih mjesta, ali ih još nismo utvrdili“.

NASA naglašava da rover Curiosity nastavlja s radom, i da u maju kreće ispitivanje u krateru Gale, gdje će se istraživati organski sastav stijena. Naime, predstoji jednomjesečni prekid radio komunikacija s 2,5 milijardi dolara vijednim roverom, i to zbog položaja Zemlje i Marsa.

Prethodne misije na Mars "Opportunity“ i „Spirit“ također su utvrdile postojanje vode na Crvenom planetu, ali su znanstvenici tada naglašavali da je ta voda vrlo vjerojatno bila prekisela kako bi u njoj mogli opstati mikrobi važni za održavanje života.

Piše se nova povijest Crvenoga planeta, smatraju znanstvenici. Nekoliko područja na Marsu pokazuju da je bilo toplije i vlažnije okruženje u povijesti toga planeta, no, istodobno upozoravaju da to automatski i ne znači da je bilo pogodno za dobar život.
XS
SM
MD
LG