Dostupni linkovi

NASA: Korak bliže odgovoru na pitanje ima li života u svemiru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

NASA je na press konferenciji održanoj u četvrtak uveče po srednjoevropskom vremenu predstavila otkrića vezana uz postojanje takozvanih okeanskih planeta u Sunčevom sistemu.

"Ostvarili smo veliki napredak u odgovoru na pitanje koje nas sve zanima - ima li života u svemiru", kazao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Naučnici iz NASA-e vjeruju kako postoji velika mogućnost da na Saturnovom mjesecu Enceladusu postoji okean.

Letjelica Cassini otkrila je vodik koji bi mogao ukazati na postojanje mikroba na Enceladusu, iako zasad nisu otkriveni dokazi o postojanju organizama.

Otkriće vodika ukazuju na postojanje energije nužne za razvoj života.

Enceladus ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji. Amonijak, CO2 i vodik, te neke organske tvari. Otkriveni vodik mogao bi biti temelj za život, slično kao na Zemlji, a vodik bi mogao biti temelj hemijske energije za hranidbeni lanac.

Jupiterov mjesec Europa veličinom je sličan našem Mjesecu, a teleskop Hubble otkrio je i kako na njemu postoji mogućnost života.

"Izduvni plinovi na Europi dokazuju da i na ovom mjesecu postoji izvor energije. Jedna je mogućnost da ispod površine postoji voda koja isparava. Prelazimo granice kao nikada do sada", poručuju iz NASA-e.

Na pitanje gledateljice je li vjerojatnije da NASA uskoro otkrije bakterije ili ogromne lignje, znanstvenici su poručili kako bi za početak bilo vjerojatnije da otkriju manje organizme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG