Dostupni linkovi

Narušava li Opšti kolektivni ugovor prava radnika?


Potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora
Nakon dužeg vremenskog perioda bez krovnog dokumenta koji reguliše odnos poslodavaca i zaposlenih, predstavnici socijalnih partnera: Vlade, Unije poslodavaca i dva sindikata su potpisali Opšti kolektivni ugovor. Međutim, umjesto da osjete poboljšanje položaja, zaposleni sada strahuju od prevelikog prostora koji je dat poslodavcima, a njih ostavio bez zaštite.

Nakon godinu i po dana bez opšteg kolektivnog ugovora, ovaj akt koji precizira prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca konačno je potpisan ali, čini se, da poslodavci imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo od radnika koji će i dalje u velikoj mjeri biti prepušteni na milost i nemilost rukovodilaca, odnosno, vlasnika preduzeća.

“U proteklih nekoliko godina prkatično o radnicima niko nije vodio računa i nijesu mogli ostvariti nikakvo pravo a sada ja mislim da će se oni u još gorem obliku ponašati prema radnicima. Koliko ja shvatam iz onoga što je usvojeno radnici su sada poslodavcima ostavljeni na milost i nemilost .Gotovo svi ti parametri koji su postojali po starom Kolektivnom ugovoru nijesu se poštovali ali je po tim propisima radnik bio koliko toliko zaštićen. Ovim novim mislim da gube sva prava”, kaže radnik fabrike Prerada aluminijuma, Borislav Mašković.

Novi Opšti kolektivni ugovor ostavlja mogućnost poslodavcima da daju otkaz zbog kršenja radnih obaveza, nasilničkog ili uvredljivog ponašanja na radnom mjestu, u slučaju počinjenog krivičnog djela u vezi sa radom ili tokom rada, zloupotrebe prava na odsustvo, iznošenja neistinitih podataka, koristi opremu i vozila suprotno pravilniku...

Otkazni rok od 30 dana koji važi za ove slučajeve nije predvidjen i kada zaposleni neopravdano izostaje više od dva uzastopna ili ukupno pet dana u godini i zloupotrebe bolovanja. U ovakvim situacijama zaposleni mogu dobiti momentalni otkaz, bez otkaznog roka, a u ovu grupu je svrstano i tzv. nedolično ponašanje koje, ističe radnik Mašković.

“To im daje mogućnost da radniku daju otkaz u bilo kojoj situaciji. U sudove ne vjerujem uopšte, odnosno ne vjerujem da će oni zastupati radnike niti ih mogu zastupati. Oni imaju prostora da tamo navedu sve te klauzule tako da sud radnicima i da hoće ne može pomoći”.

Šta je ustvari nedolično ponašanje, praktično je ostavljeno poslodavcu da odluči prema sopstvenom nahodjenju. Ako mu je volja, ono što je nedolično danas, ne mora biti i sjutra. I obrnuto.

"Pojam nedoličnog ponašanja ne postoji u pravu", kaže za RSE predsjednik Udruženja za zaštitu prava radnika, Radoje Lakušić koji tvrdi da u slučajevima zloupotrebe ove klauzule Opšteg kolektivnog ugovora ni sud neće moći da pomogne, jer ne postoje parametri po kojima bi bilo moguće presjeći šta jeste, a šta nije nedolično ponašanje.

“To su samo izmišljotine onih koji rade na tim ugovorima i tim propisima i oni uvijek ostave prostor za zloupotrebu zakona . Začudo da je sindikat prihvatio jednu takvu odredbu koja je neprecizna, koja je opšta. To će sigurno za posljedicu imati da poslodavac uvijek po sopstvenom mišljenju nešto proglasi nedoličnim ponašanjem ali će tu i sud imati problema. Sudija ne može procijeniti da li je to nedolično ponašanje ili nije jer se ti dokazi ne mogu izvoditi osim nekim svjedočenjem i tako dalje.”

Osim što je sporno, veoma je i zanimljivo da su uprkos činjenici da je Ustavni sud prinudne odmore proglasio neustavnim, na zahtjev poslodavaca prinudni odmori vraćeni u Opšti kolektivni ugovor.

Ignorišući Ustavni sud, Vlada, Unija poslodavaca, Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata su potpisali ovaj dokument koji će se ipak, po svemu sudeći, ponovo naći pred Ustavnim sudom.

“I ova je odredba o prinudnim odmorima neustavna kao što je i ranije bila. Ako je određeno da se radnik može slati na prinudni odmor onda to nije u skladu sa Ustavom i tu nema nikakve dileme i to je lako dokazati . Samo nam prave probleme da pokrećemo postupak pred Ustavnim sudom a znali su oni koji su poptisali ili su dužni da znaju .Oni bi trebalo da znaju da je to neustavna odredba. Sigurno je da ćemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom zbog ovoga ali i o drugim stvarima poput Zakona o radu”, zaključuje Radoje Lakušić iz Udruženja za zaštitu prava radnika.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG