Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako je struja dovela Karavađa u Crnu Goru?


Slavno djelo Karavađa "Narcis na izvoru" moguće je vidjeti na izložbi Foto: Savo Prelević
Spoj visokog biznisa i elitne umjetnosti nije česta pojava u Crnoj Gori ali je jedan takav aranžman omogućio da crnogorski građani od srijede uveče mogu da uživaju u remek djelu "Narcis na izvoru" čuvenog italijanskog slikara Mikelanđela Karavađa. Slika je prije dva dana, uz policijsku pratnju i najviše standarde transporta, dopremeljena u dvorac Kralja Nikole na Kruševcu gdje od srede krasi tamošnji izložbeni prostor.

Da li ste čuli da je preko noći u Crnu Goru ušlo 40 miliona eura? Ova poruka na Fejsbuku zbunila je mnoge. Ko je investitor, da li je u pitanju neki ruski tajkun i u što će da ulaže - bila su neka od pitanja znatiželjnih fejsbukovaca. U Crnu Goru je, međutim, prije dva dana stigao "Narcis na izvoru" čuveno djelo još čuvenijeg slikara Mikelanđela Karavađa.
Janko Ljumović

To je za Crnu Goru kulturni događaj decenije, kaže istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

"Smatram dolazak Karavađa u Crnu Goru prvorazrednim događajem.To je bez svake sumnje tako. Riječ je o jednom od najvećih majstora u istoriji likovne umjetnosti koji se, inače vrlo rijetko izlaže van granica Italije", kaže Čilikov.

Poslovni direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović kaže:

"Ova izložba pokazuje zapravo da su te stvari - prave stvari kada govorimo o važnim i ozbiljnim načinima kako umjetnost postaviti u centar društvene zbilje. Rekao bih, čak da je ovaj događaj negdje u ravni neke određene euforije koja jeste stvorena u javnosti. Slično je bilo i u sferi nekeog drugog polja, a to je bio koncert Roling Stonsa i Madone."

Predstavljanje Karavađove slike u Dvorcu Kralja Nikole na Kruševcu dio je kulturne inicijative pokrenute povodom 400. godišnjice od smtri slavnog umjetnika, a prenos tog djela u Crnu Goru obezbijedila je kompanija "A2A", jedan od vlasnika crnogorske Elektroprivrede.

I dok se juče u dvorcu na Kruševcu spremao spektakl otvaranja izložbe slavnog Karavađevog djela, kompanija "A2A" nije zaboravila na svoj biznis već je na Montenegroberzi za million i 820 hiljada eura kupila akcije Prve banke, koju kontroliše Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića.

U Crnoj Gori još nijesu zaboravili susret premijera Đukanovića i Berluskonija, prošle godine, nekoliko dana pred parlamentarne izbore, kada je dogovorena prodaja Italijanima dijela državnog vlasništva u EP, bilo riječi o gradnji podvodnog kabla između Italije i Crne Gore i učešću italijanskog
Lijepo je stvarno što su donijeli tu sliku da vidimo. Ali se digla tolika pompa oko svega toga, kao da su Karavađu prenijeli kosti na Cetinje.
kapitala u privatizaciji još nekih preduzeća u Crnoj Gori.

Računi za struju

Domaći biznis nije toliko moćan ili prosto nema interesa da, kao u ovom slučaju italijanski, stane iza jednog ovakvog projekta i u Crnu Goru dovede neko slavno slikarsko ime. No, bilo bi para kada bi to bilo zatraženo sa najviših adresa u državi, kaže Čilikov:

"Ipak iza ovako velikih projekata stoje političke odluke. Ako bi našim biznismenima bila nametnuta, ne nametnuta, nego im bila sugerisana politička odluka, mislim da bi oni onda učestvovali u nekim projektima. Ne ovoga obima, jer je to izuzetno skup projekat jer tu treba platiti ogromno osiguranje. Mogli bi ipak u nekim manjim projektima koji imaju određeni kvalitet."

Cinici bi kazali da je lijepo to što je "A2A" u Crnu Goru unijela novac za EP, a onda i Karavađa. Investitori iz nekih drugih zemalja nijesu ni razmišljali o kulturi. Obećavali su velika ulaganja, a sada se suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Kako je struja spojila "A2A", Crnu Goru i Karavađa? Na to pitanje u svom stilu, za RSE odgovara Zoran Marković - Zonjo iz organizacije "The Books of knjige":

"Lijepo je stvarno što su donijeli tu sliku da vidimo. Ali se digla tolika pompa oko svega toga, kao da su Karavađu prenijeli kosti na Cetinje. Prije par godina sam na aerodromu u Amsterdamu video izloženu sliku Van Goga koju su izreklamirali samo sa par prigodnih postera. E, sada, koliko se ja razumijem u umjetnost i u fudbal, bolje bi bilo da je Karavađo sjedio u Italiju, a da su nam ovi računi za struju manji."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG