Dostupni linkovi

Naranžasti dan u BiH: Svaka treća žena zlostavljana


Nasilje nad ženama, ilustracija
Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, koji se organizuje s ciljem podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta. U 98 posto slučajeva žrtve nasilja u porodici su ženskoga spola. Danas je u BiH svaka treća žena zlostavljana. S druge strane i dalje je malo onih koji se odluče prijaviti zlostavljanje nadležnim organima, prema nekim procjenama manje od 10 posto.

Nasilje u porodici u BiH je konstantno u porastu. Potvrđuje to i broj poziva na SOS linije 1264 i 1265 koje su namijenjene žrtvama nasilja.

Ovi brojevi, u poslijednjih nekoliko godina, pozivani su više od 20 000 puta, kaže Muamer Logo iz Instituta za razvoj mladih „Kult“.

„To je nešto više od pet puta dnevno u prosjeku. U sigurnim kućama boravilo je više od 500 djece, 209 djevojaka i više od 400 žena. Kapaciteti su popunjeni, a nadležne institucije ne obavljaju svoje zadatke efektno“, ističe Logo.

Mnogo je onih koji godinama trpe fizičko i psihičko maltretiranje, ali teško se odlučuju prijaviti ga.

Iskustva govore da i žrtve koje se ipak odluče progovoriti i prijaviti nasilje, po pravilu prolaze kroz višegodišnje torture. Ipak i dalje se nizak broj zlostavljanja prijavljuje nadležnim organima, a prema nekim procjenama manje od 10 posto.

Nejra Kadić, korodinatorica kampanje za BiH ističe kako je stid najčešći razlog zbog kojeg zlostavljane žene ne prijavljuju nasilje.

„Žene su često ekonomski ovisne o svom bračnom partneru, pa ih je strah, da nakon tog boravka u sigurnoj kući, neće imati od čega da žive i zbog toga često trpe nasilje. One moraju znati da nasilje nije uredu i da to moraju prijaviti nadležnim ustanovama“, kaže Kadić.

Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera po šesti put je provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama. Kampanju za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT.

(FOTOGALERIJA: Obilježavanje Narandžastog dana u BiH)
  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

XS
SM
MD
LG