Dostupni linkovi

Napredak BiH, optimizam pred odluku o aplikaciji za članstvo u EU


Optimistične poruke nakon sastanka: Genoveva Ruiz Kalavera, Denis Zvizdić i Željka Cvijanović na konferenciji za novinare
Optimistične poruke nakon sastanka: Genoveva Ruiz Kalavera, Denis Zvizdić i Željka Cvijanović na konferenciji za novinare

Evropski put BiH napreduje ubrzanim i zadovoljavajućim korakom, optimistične su ocjene nakon sastanka direktora za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva Genoveve Ruiz Kalavera i šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunara Vigemarka sa najvišim zvaničnicima državnih i entitetskih vlasti. Zajednička je ocjena da je napravljen značajan napredak, te je izražen optimizam pred sjednicu Vijeća za opšte poslove EU u utorak na kojoj će se odlučivati o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Provođenje reformske agende i napredak su impresivni ocjenio je Wigemark, te kao reper naveo da su teške odluke donesene u prethodnom periodu rezultirale smanjenjem nezaposlenosti i povećanjem rasta u zemlji.

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva Genoveva Ruiz Kalavera dijeli Wigemarkov optimizam, navodeći kako je ovim potezima BiH uspjela da uhvati korak s drugim zemljama u regiji. Prvu je fazu, smatra BiH prošla uspješno, a sada su na redu novi izazovi čijoj će realizaciji pružiti svu poršku.

"Nezaposlenost mladih je jedna od važnih komponenti druge faze. Pored rješavanja tog problema želimo vidjeti i reforme poreskog sektora, javne uprave, želimo vidjeti fokus na provedbu reformi u kontekstu vladavine prava kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nove investicije. Razmotrili smo zajedničke mogućnosti da nastavimo sa realizacijom reformske agende", kazala je je Calavera.

Vidljiv rezultat: Denis Zvizdić
Vidljiv rezultat: Denis Zvizdić

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića, provođenje reformske agende znači i opredijeljenost svih nivoa vlasti za reforme čiji se rezultat vidi.

"Još jednom smo jasno napravili inventuru do sada urađenog unutar reformske agende. Utvrdili smo kredibilnu provedbu mjera i aktivnosti koje su planirane za nivo Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada. Kumulativni broj mjera je veći za 40 posto, koja je usvojena za četverogodišnji period", poručio je Zvizdić.

Svjestan, kaže činjenice da će težina reformi i njihovo provođenje izazvati i određeno nezadovoljstvo, cilj, smatra Zvizdić je jasan – dalji ekonomski razvoj i bolje poslovno okruženje, smanjenje nezaposlenosti... Odatle je kaže i optimista pred sutrašnje zasijedanje Vijeća za opšte poslove EU na kojem će se odlučivati o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Istim je efektima zadovoljna i premijerka RS Željka Cvijanović koja je navela i da je, za sada, procenat ispunjenja reformi iz agende na visokom nivou.

"Od ukupno 74 mjere u reformskoj agendi za 2015/16. godinu imamo visok stepen realizacije. 38 mjera je u potpunosti realizovano, a 35 mjera je u proceduri. Jedna je mjera kojoj se nije pristupilo, jer čekamo promjenu propisa", kazala je Cvijanović, te napomenula kako očekuje da do kraja godine bude više od 98 posto realizacije, ali i da se počne s aktivnostima na borbi protiv sive ekonomije.

Trećina mjera iz reformske agende realizirana je i u Federaciji BiH, prema ocjeni premijera Fadila Novalića. Raste broj zaposlenih i BDP.

"Ubiranje poreza je povećano i iznosi 3,5 posto od indirektnih i 10,7 posto od direktnih poreza na nivou FBiH. Sve je to posljedica provođenja reformi", istakao je Novalić.

Iako su političke prilike u zemlji zategnute, u Delegaciji EU nisu kažu zabrinuti za evropski put. Zvaničnici EU poručili su da je pogled u budućnost način na koji se jedino mogu riješiti sva pitanja , tim prije što aplikacija ne ovisi samo o jednom dogovoru već ukupnom napretku koji je proces tokom koga će političke nesuglasice biti zamijenjene dijalogom o reformama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG