Dostupni linkovi

Napadnuta članica DS: Nasilje iz javnog govora se prelilo na ulice


Ilusttativna fotografija

Policija je uhapsila četiri osobe, osumnjičene da su u nedelju učestvovale u napadu na aktiviste Demokratske stranke, u opštini Zvezdara, saopšteno je iz MUP-a.

Radi se o I. M. (1977), A. M. (1990), D. M. (1990) i S. K. (1992) iz Beograda. Osumnjičeni su privedeni nadležnom tužiocu i protiv njih će biti podneta odgovarajuća prijava.

Podsetimo, jedan aktivista Demokratske stranke povređen je kada je grupa nasilnika u nedelju prepodne prepodne napala članove te stranke koji su razgovarali sa građanima na beogradskoj Cvetkovoj pijaci.

Među napadnutim funkcionerima bili su potpredsednici stranke Nataša Vučković i Dragan Šutnovac, član predsedništva DS Balša Božović i stranački aktivisti. Incident se dogovdio kada su demokrate stigle na Cvetkovu pijacu, u okviru “Beogradskog karavana” koji obilazi štandove DS postavljene u gradu.

Nataša Vučković
Nataša Vučković

“Kako smo izašli iz autobusa, stvorila se grupa koja je počela da dovikuje sve ono što se u poslednje vreme često upućuje Demokratskoj stranci – tajkuni, lopovi, raznorazne psovke… Potom je počeo napad na naše aktiviste koji su bili na štandu sa nama, jedna flaša je bačena ka nama. Jedan naš aktivista je povređen i odvezen kolima Hitne pomoći”, kaže u razgovoru za RSE Nataša Vučković.

Naša sagovornica dodaje da se očigledno radilo o organizovanoj grupi huligana.

“Oni su dejstvovali zajedno. Izgledalo je kao da su nas čekali, jer je naš štand tu bio od devet ujutro, a mi smo došli pola sata kasnije. Čim smo došli, napad je počeo.”

Nataša Vučković pravi paralelu između napada u beogradskoj opštini i incidenata koji su se ranije dešavali u mestima širom Srbije, gde su organizovani lokalni izbori.

“Ako vi četiri godine namećete nasilje u javnom govoru, onda ćete naravno imati i nasilje na ulicama, u političkoj borbi i na kraju krajeva u izbornoj kampanji. Mi povlačimo paralelu sa događajima koji su bili u Mionici, Vrbasu i na drugim mestima gde su bili lokalni izbori i gde se zna da na kraju niko nije priveden pravdi. Ovo jako liči na to”, objašnjava Vučkovićeva.

Podsetimo, predsednik mioničkog odbora DS pretučen je od nepoznatih ljudi 2014. godine.

Srpska napredna stranka je neposredno nakon napada pozvala nadležne državne organe da što pre identifikuju lica koja su na bilo koji način učestvovala u današnjem, kako ističe "sramnom incidentu sa predstavnicima Demokratske stranke" i da o tome odmah obaveste građane Srbije.

Napad je osudio i pokret "Dosta je bilo – Saša Radulović", koji upozorava da je fizički napad na troje funkcionera DS inspirisan atmosferom mržnje i nasilja prema političkim neistomišljenicima, "koju kreira Aleksandar Vučić".

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG