Dostupni linkovi

Stojanović: Napadi na ministarku Mihajlović obračun unutar SNS-a


Potpredsednica Vlade i ministarka u vladi Srbije Zorana Mihajlović
Potpredsednica Vlade i ministarka u vladi Srbije Zorana Mihajlović

Povezivanje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorane Mihajlović sa aktivnostima uhapšenog vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća "Infrastrukture železnice Srbije", Boban Stojanović sa beogradskog Fakulteta političkih nauka tumači iz perspektive partijskog obračuna unutar vladajuće Srpske napredne strane (SNS).

“Afera može imati direktne ili indirektne veze sa ministarkom, s obzirom da je u njenoj nadležnosti. Ipak, možda bi trebalo to da posmatramo malo drugačije, iz neke perspektive unutarpartijskih odnosa”, kaže Stojanović za Facebook rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa.

Zašto je uhapšen Jevtić?

Vršilac dužnosti direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić uhapšen je 11. januara 2020. zbog sumnje da je, kako je saopštio ministar policije Nebojša Stefanović, primio mito od 10 hiljada evra. Jevtiću je jednomesečni određen pritvor.

Odmah po njegovom hapšenju, Zorana Mihajlović, koja je članica Predsedništva SNS-a, našla se na udaru tabloida, koji su pisali da je uhapšeni Jevtić novac od mita davao njenom suprugu. Tvrdili su da je to priznao na saslušanju u policiji, što je njegov zastupnik demantovao, a onda, navodno „pod pritiskom zapadnih sila, u tužilaštvu za organizovani kriminal promenio iskaz“.

Ministarka Zorana Mihajlović demantovala je da povezana sa tim slučajem i izjavila da je razočarana ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret.

"Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj..., a ja sam im dostupna u svakom trenutku", rekla je ona za lokalne medije.

Podrška Aleksandra Vučića

Podršku joj je pružio predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, izjavivši da je ubeđen da ministarka Mihajlović s tom aferom nema nikakve veze.

Ko onda radi na uvlačenju ministarke u aferu Jevtić?

“Deluje mi da je na delu neka vrsta mini-rata ili obračuna između ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović”, ocenjuje Boban Stojanović i pojašnjava zašto veruje u tu vrstu pozadine ove priče.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je koordiniralo tu akciju, a ne verujem da neko sme bez znanja ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da utiče na to da bude uhapšena osoba i onda da se poveže sa ministarkom. Jednostavno, gledam to iz ugla tih odnosa - ko je naredio tu akciju, ko ju je povezao sa njom, kako je to ispalo u javnosti i zašto se Zorana Mihajlović našla na meti određenih tabloida”, kaže Stojanović.

I sam ministar policije povezan je sa nekoliko afera, čijeg epiloga još nema - od načina na koji je stekao doktorsku diplomu na privatnom Univerzitetu Megatrend, do uloge njegovog oca Branka Stefanovića u trgovini oružjem, koja je otvorena u aferi „Krušik“ (zloupotrebe u valjevskoj fabrici oružja).

Ako iza napada na ministarku Mihajlović stoji Nebojša Stefanović, “deluje mi da je on to uradio s jednim jedinim ciljem: da fokus korupcije i zloupotrebe položaja skine sa sebe i svog oca i da javnost preusmeri na Zoranu Mihajlović. Dodatno, unutar stranke verovatno on ima dobre odnose sa ostalim ljudima, a Zorana je ta koja je, ipak, sve vreme nekako štrčala u odnosu na ostatak SNS-a”, ocenjuje Stojanović.

Ovo nisu prvi napadi

On navodi da je ministarka Mihajlović često trpela napade stranačkih kolega, da se ni sama nije uzdržavala od negativnih komentara, ali da nikada nije imala problem sa Aleksandrom Vučićem.

“Meni deluje da je ona u jako dobrim odnosima sa predsednikom države i predsednikom SNS-a i verujem da je poprilično sigurna. On je rekao da apsolutno ne veruje da Zorana ima ikakve veze sa tim i ne očekujem bilo kakvu reakciju tužilaštva upravo iz ovog razloga – što ima podršku Aleksandra Vučića“, navodi Boban Stojanović.

Zorana Mihajlović, za razliku od dela svojih partijskih kolega, ali i lidera stranke Aleksandra Vučića, nije prešla put od ultranacionalističke Srpske radikalne stranke haškog osuđenika Vojislava Šešelja, koji povodom hapšenja Jevtića traži da i ona bude uhapšena, do Srpske napredne stranke.

Od 2004. do 2006. godine radila je kao savetnica za energetiku Miroljuba Labusa, jednog od čelnika G17plus i tada potpredsednika Vlade Srbije.

U prvoj Vučićevoj vladi bila je ministarka energetike, ali je u kabinetu formiranom posle izbora 2016. godine, kako se spekulisalo u medijma, na zahtev Rusije, koja je većinski vlasnik energetskog giganta NIS, ostala bez tog resora jer ju je Moskva percipirala kao prozapadnog čoveka.

XS
SM
MD
LG