Dostupni linkovi

Napadaču iz Arizone prijeti i smrtna kazna


Policija istražuje mjesto napada, Tuscon u Arizoni, 8. januar 2011.
Policija istražuje mjesto napada, Tuscon u Arizoni, 8. januar 2011.
Američke vlasti optužile su dvadesetdvogodišnjeg Jared Loughnera (Džered Lafner) za pokušaj ubistva Gabrielle Giffords (Gabrijela Giford) i ubistvo dvoje dugih državnih dužnosnika. Članica američkog Kongresa držala je u subotu skup ispred jednog supermarketa u Tucsonu, u Arizoni, kada je naoružani mladić počeo pucati po masi.

Ljekari koji se brinu za zdravlje članice Američkog kongresa Gabrielle Giffords, koja je u subotu napadnuta u Arizoni, optimistični su u vezi s njenim oporavkom.

"Operacija je prošla dobro, a sada ćemo vidjeti kako će oporavak teći",
izjavio je dr. Michael Lemole iz Univerzitetskog medicinskog centra u Tusconu. Isti je hirug slične povrede već tretirao kod američkih vojnika.
Svijeće oko fotografija poginulog sudije Saveznog suda i teško ranjene članice Američkog kongresa

"Ključna stvar je stvaranje širokog otvora u lubanji kako bi se mozak mogao opustiti, odnosno kako bi oteklina mogla splasnuti", objasnio je Lemole dodavši kako je metak prošao jako blizu područja koje kontrolira govor, pokret i slike.

Pretpostavlja se da bi Giffordova mogla imati poteškoća s razumijevanjem ljudi, ali i izražavanjem svojih misli.

U napadu ispred supermarketa ukupno je ubijeno šestoro, a ranjeno 14 ljudi. Među mrtvima su i sudija američkog Saveznog suda, te devetogodišnja djevojčica Christina Taylor Green. Njen otac John Green, sa suzama se sjetio da mu je kćerka rođena 2001. godine, kobnog 11.septembra.

"Život je započela jednom tragedijom, i završila drugom u Arizoni", rekao je on.

Meka za predrasude i netrpeljivost

Ubica, kojem prijeti i smrtna kazna, Jared Loughner, živi s roditeljima u Tucson-u.

Bivši školski drug opisao ga je kao "destruktivnog usamljenika koji je povremeno uzimao i drogu“. Pokušavao se regrutirati u redove Američke vojske, ali je bio odbijen.

Prilikom pretresa kuće, policija je pronašla kovertu s porukama „sve sam planirao unaprijed, moj atentat i ime Giffords".
Oblasni šerif: Bijes, mržnja, fanatizam koji se pojačavaju u ovoj zemlji je pretjeran i, nažalost, Arizona postaje centar toga.

Ubistva koja su se dogodila na javnom skupu ispred supermarketa, potaknula su raspravu o podgrijavanju političke retorike širom Amerike.

Bivša guvernerka Aljaske i kandidat republikanaca na prošlim predsjedničkim izborima Sarah Palin, upisala je Giffordovu na „listu za odstrel“. Riječ je o spisku političara koje Palinova želi ukloniti s dužnosti. Pored njihovih imena nacrtan je pištolj.

Oblasni šerif Clarence Dupnik rekao je kako mu nije poznat motiv, ali da je siguran kako je cilj pucnjave bilo ubistvo Gabrielle Giffords, bliske Obamine saradnice i političarke koja je podržavala njegovu zdravstvenu reformu.

"22-godišnjak ima kriminalnu prošlost, ali nešto bih drugo želio naglasiti. Otrov koji izlazi iz usta pojedinaca koji pozivaju na rušenje vlasti jako utječe na poremećene osobe. Bijes, mržnja, fanatizam koji se pojačavaju u ovoj zemlji je pretjeran i, nažalost, Arizona postaje centar toga. Postali smo meka za predrasude i netrpeljivost ", izjavio je Dupnik.

XS
SM
MD
LG