Dostupni linkovi

Baletan odgovoran za napad na direktora Boljšoja u pritvoru


Andrei Lipatov, Yury Zarutsky i Pavel Dmitrichenko
Andrei Lipatov, Yury Zarutsky i Pavel Dmitrichenko
Ruski sud odbacio je zahtjev za puštanjem na slobodu uhapšenog uz kauciju i odredio da baletan Bolšoj teatra, odgovoran za napad na umjetničkog direktora ugledne umjetničke kuće, ostaje u pritvoru do 18. aprila.

Pavel Dmitričenko je na sudu u Moskvi priznao da je želio da Sergei Filin bude napadnut, ali nije želio da mu kiselina bude sasuta u lice. Za napad na Filina je platio više od 1.000 funti.

„To je laž. Odbacujem optužbe da sam naredio da se upotrijebi kiselina. Tako nešto apsolutno odbijam“, rekao je Dmitričenko na sudu.

Baletan je optužen da je isplanirao napad na svog direktora, zajedno s napadačem Jurijem Zaruckim i Andreijom Lipatovom koji ih je nakon napada odvezao kolima. I Zarucki i Lipatov ostaju u pritvoru.

Dmitričenko je solist Bolšoj teatra i u kazalištu je odigrao niz velikih uloga. Kazalište je najavilo da će mu naći zamjneu za predstave Usavana ljepotica i Ivan Grozni u kojima je trebao nastupiti u martu i aprilu.

Pevel je navodno bio nezadovoljan što Filin „tlači“ njegovu partnericu, takodjer balerinu, 21-godišnju Anzhelinu Vorontsovu.

Bude li osuđen prijeti mu kazna do 12 godina zatvora.

Plesač tvrdi da je Filin tražio postotak od nastupa plesača na televiziji ili nekim drugim sponzoriranim nastupima, te da je kuća premrežana korupcijskim skandalima.

Filin, koji se nalazi na liječenju u Njemačkoj odbio je komentirati tvrdnje baletana, ali njegova supruga smatra kako postoji široki krug ljudi iz kazališta koji su uključeni u ovaj slučaj.

Ljutnja Dmitričenka oko njegove partnerice teško da je pravi motiv napada, smatra Filinova supruga, dodajući kako možda postoji i šira zavjera i izvan samog kazališta.
Istodobno, 37- godišnja Anastasia Voločkova, balerina koja je otpuštena iz Bolšoj tetara, jer je navodno bila preteška, sumnja da je Dmitričenko glavni igrač u napada na Filina.

Sergej Filin teško je ozlijeđen ispred svoga stana u Moskvi polovicom januara. Zahvaljući brzoj intervenciji spašen mu je vid, ali do potpunog ozdravljenja morati će biti podvrgnut novim operacijama.
XS
SM
MD
LG