Dostupni linkovi

Napadač na Ambasadu SAD pripadnik zabranjene ljevičarske grupe


Turska policija identifikovala je napadača koji se digao u vazduh ispred američke ambasade u Ankari kao Edževita Šanlija, pripadnika zabranjene ljevičarske grupe.

Četrdesetogodišnji Šanli je prošao vojnu obuku u Evropi, a ranije je bio u zatvoru zbog napada 1997. godine na vojne i bezbjednosne lokacije u Istambulu.

Dvije godine prije toga on je prošao vojnu obuku u jednoj od ćelija organizacije u Njemačkoj.

Edževit Šanli prišao je ulazu za posjetioce u američkoj Ambasadi u petak poslije podne i aktivirao eksploziv koji mu je bio vezan oko pojasa. Osim Šanlija u napadu je poginuo i pripadnik obezbjeđenja.

Jedna žena zadobila je teške povrede.

Turski ministar unutrašnjih poslova Moamer Guler rekao je da je Šanli bio član Revolucionarne narodne oslobodilačke partije-fronta (DHKP-C), ljevičarske terorističke grupe koja je zabranjena u Turskoj.

On je iz zatvora oslobođen prije osam mjeseci.

Pripadnici ove grupe, koja je povezana sa libanskim terorističkim grupama i sirijskim ljevičarskim frakcijama, bili su osumnjičeni za napad u Burgasu, u Bugarskoj prošlog jula kada je ubijeno pet izraelskih turista.

Turska i SAD okarakterisali su napad kao terorizam.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG