Dostupni linkovi

Osuda napada na kuću Hašima Tačija


Hašim Tači

Vlada Kosova je snažno osudila sinoćni napad na kuću premijera Kosova Hašima Tačija i odlučila je da podigne nivo sigurnosti premijera i drugih visokih zvaničnika.


„Još uvek nisu poznati detalji i ko je sve uključen u kriminalni napad. U vreme napada premijer Tači nije bio kod kuće , ali tu su bili njegova supruga i sin, koji nisu povređeni u napadu,“ rekao je zamenik premijera Hajredin Kući na vanredno zakazanoj konferenciji za novinare.

Činjenica da je neko želelo da povredi premijera i njegovu porodicu, bez obzira na motive, nije samo kriminalni akt koji prelazi granice mržnje i netrpeljivosti,“ rekao je Kući ističući da je zbog toga Vlada Kosova odlučila da poveća mere bezbednosti za nosioce visokih funkcija.

Ovo je veoma ozbiljan događaj koji pokazuje da još uvek ima onih koji ne vole našu državu, izgradnju moderne demokratske zajednice u kojoj će vladati red i zakon. Međutim niko ne treba da gaji izluzije da ćemo se povući pred pretnjama i takvim kriminalnim naporima.“

Kući je istakao da na Kosovu nema mesta za nasilje i one koji podstiču nasilje.

„Oni koji izazivaju nasilje treba da se nađu pred zakonom. Vlada Kosova se neće kolebati u svojim opredeljenjima."

Vlada je pozvala građane Kosova da sačuvaju jedinstvo i veru u institiucije u, kako su rekli, istorijskom trenutku izgradnje države.

Da podsetimo, u petak nešto pre ponoći nepoznata osoba pokušala da uđe u kuću premijera Kosova Hašima Tačija u Prištini.

"Obezbeđenje kuće premijera Tačija je primetilo na drugom spratu jednu osobu koja je pokušala da kroz terasu uđe u kuću. Na upozorenje obezbeđenja napadač je pucao u pravcu obezbeđenja i nakon razmene vatre pobegli s u nepoznatom pravcu."


Nakon preliminarnog pregleda mesta napada pretpostavlja se da je jedna osoba ranjenja, kaže se u saopštenju KPS-a. Policija je preduzela široku akciju i istragu koja je i dalje u toku. Za sada nema informacija o mogućim napadačima niti motivima napada. Napad na kuću premijera Kosova najoštrije su osudili predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsednik Parlamenta, Jakup Krasnići, članovi Vlade, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je najoštrije osudio sinoćni napad na kuću premijera Kosova Hašima Tačija i ocenio da je to akt napada ne samo na premijera i njegovu porodicu, već i napad na institucije Kosova.

„Tražimo od organa reda i zakona da preduzmu sve potrebne mere kako bi se ovaj slučaj rešio što pre i da se oni koji su učestvovali u napadu izvedu pred lice pravde.“


Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je osuđujući sinoćni napad na kuću premijera Kosova Hašima Tačija ocenio da se radi o neuspelom pokušaju da se izvrši pritisak na Vladu i institucije Kosova.
XS
SM
MD
LG