Dostupni linkovi

Napad u Londonu: Britanija strahuje od "usamljenih vukova"


Mjere sigurnosti podignute su na visoku razinu, posebno u i oko kasarni nakon što je britanski vojnik masakriran mačetom u jugoistočnom dijelu Londona u srijedu.

Britanski premijer David Cameron sazvao je šefove službi sigurnosti kako bi se raspravila aktualna situacija, otkrila pozadina napada koji se smatra terorističkim, te da li su dvojica djelovala kao pojedinci ili postoji šira grupa.

Javnost je šokirana dramatičnim snimkama koje su obišle svijet. Napadač krvavim rukama i mačetom nakon stravičnog ubojstva vojnika objašnjava prolaznicima da je to bila osveta, i da neće prestati jer da muslimani ginu svakoga dana. Napadači su uzvikivali islamističke slogane.

“Oko za oko, zub za zub. Izvinjavam se ženama koje su svjedočile napadu, ali u našoj zemlji žene takodjer svjedoče istome. Vaš narod nikada neće biti siguran. Uklonite vaš vladu – njoj nije stalo do vas,” rekao je jedan od njih na video snimku napravljenom mobilnim telefonom.

Svjedoci su rekli da su dvojica napadača ostala na mjestu zločina i rukama prekrivenim krvlju ih pozivali da ih nastave snimati. Jedna od prolaznica je pokušala smiriti razgovorom. Druga svjedokinja opisuje brutalnu scenu čovjeka s noževima u ruci kao mesara spremnom da tranšira meso.

Žrtva je na sebi imao majicu s natpisom „Pomognite herojima“ što je ime dobrotvorne organizacije koja pomaže britanskim ratnim veteranima.

U četvrtak je londonski gradonačelnik Boris Johnson zahvalio prolaznicima na hrabrom ponašanju u trenutku stravičnog zločina. Premijer Cameron se u srijedu navečer vratio u London, nakon kratkog susreta sa francuskim predsjednikom Hollandom. Kazao je da se sumnja na teroristički čin, te je podsjetio da su gradjani Britanije i ranije bili suočeni s ovakvim napadima, ali nikada na način na koji se to ovaj put dogodilo.

Istragu vodi specijalna antiteroristička jedinica londonske policije.Cilj je otkriti da li iza napada stoji organizacija. Dvojica muškaraca su u medjuvremenu uhapšeni na različitim lokacijama.

Britansko vijeće muslimana osudilo je ubostva naglašavajući da se radi o barbarskom činu koji nema veze s islamom.

Nekoliko sati nakon napada dvjestotinjak pripadnika ekstremne desne Engleske obrambene lige izašli su na ulice i sukobili se s policijom.

Analitičari kažu da je ovo napad od kakvog su strahovali u Britaniji, te podsjećaju da su britanski vojnici upozoreni da postoji mogućnost da budu napadnuti nakon što se vrate kućama iz ratnih područja.

Prvi ljudi antiterorističkih jedinica nedavno su istaknuli kako radikalizirani pojedinci predstavljaju veliku opasnost po sigurnost Britanije. Prošlomjesečni teroristički napad na Bostonski maraton skrenuo je pažnju na takozvane “usamljene vukove” koji prijete Zapadu.
XS
SM
MD
LG