Dostupni linkovi

Turska bombardirala Kurde u Iraku, Davutoglu otkazao posjet Jordanu


Istraga na mestu napada u Ankari
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Istraga na mestu napada u Ankari

Broj žrtava terorističkog napada auto bombom u nedjelju u turskoj prijestolnici Ankari narastao je na 37, objavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Hemhet Muezzinoglu i dodao da je 71 povrijeđena osoba primljena u bolnicu, od kojih je 15 u teškom stanju. Iako za sada nitko nije preuzeo odgvornost, agencija Reuters prenosi da je među napadačima bila žena, pripadnica zabranjene Kurdske radničke partije PKK.

Nedjeljni napad bio je drugi takav teroristički napad u mjesec dana u središtu Ankare. Odgovor turskih vlasti je vrlo brzo uslijedio. Avijacija je tokom noći bombardirala položaja PKK u sjevernom Iraku, javila je državna agencija Anadolija, a potvrdila prokurdska agencija Firat. U 11 zračnih napada uništeno je 18 nedavno identificiranih meta, među kojima su i skladišta municije i skloništa.

Velike sigurnosne akcije provode se na jugoistoku Turske zbog čega su uvedeni policijski satovi u dva grada gdje žive Kurdi.

Premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da postoje “vrlo konkrene informacije o tome ko je izveo “kukavički napad”. Otkazao je ranije najavljeni posjet Jordanu.

Napad je osudila i prokurdska Narodna demokratska partija, navodeći da "dijeli ogroman bol zajedno sa svojim građanima".

Saopćenje ove partije je značajno jer je ona često optuživana da je političko krilo Radničke partije Kurdistana, što stranka demantira.

Eksplozija u Ankari
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Inače, područje u kojem se dogodila eksplozija je blizu zgrade suda i ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova. Agencije prenose da se radilo o bombi koja je bila napunjena sačmom i čavlima, muškarac i žena izveli su napad, a ruke napadača pronadjene su oko 300 metara od mjesta eksplozije. Reporter BBC javio je da identificiarana napadačica. To je 24 godišnja studentica iz Izmira koja se pridružila Kurdskoj radničkoj partiji. Američka ambasada je još u prošli petak upozorila na mogući teroristički napad u Ankari, nekih tri kilometra od mjesta gdje je u nedjelju došlo do eksplozije.

Prethodni napad u Ankari 17.februara , u kojem je poginulo 29 ljudi, dogodio se blizu vojne baze, parlamenta i drugih vladinih ustanova, a odgovornost je preuzela grupa koja se naziva Kurdski slobodarski jastrebovi.

Militanti Islamske države izveli su od juna 2015. najmanje četiri bombaška napada u Turskoj.

Posljednji napad trenutačno se nije odrazio na financijsko tržište u zemlji. Turska lira je tek neznatno oslabila u odnosu na dolar, no analitičari upozoravaju da će pogoršanje sigurnosnih prilika utjecati na turizam, jednu od najznačajnijih privrednih grana Turske.

XS
SM
MD
LG