Dostupni linkovi

Ponovo vandalizovan Prajd info centar u Beogradu


Farba na ulazu u Prajd info centar u Beogradu, 27. maja 2023.
Farba na ulazu u Prajd info centar u Beogradu, 27. maja 2023.

Prajd info centar u Beogradu napadnut je tokom noći između petka i subote.

Na izlog je bačena crvena farba, a isečeni su i kablovi sigurnosnih kamera.

"Zahtevamo od policije i drugih nadležnih organa da po hitnom postupku procesuiraju počinioce za ovaj napad. Zahtevamo i da pošalju službe koje će očistiti farbu i prekrečiti zidove i time pokazati javnosti da se vandalizam i napadi neće tolerisati", stoji u saopštenju Beograd Prajda.

Oni podsećaju da je policija rešila samo dva slučaja napada na Prajd info centar, od ukupno osamnaest, i jedino su u tim slučajevima počinioci sankcionisani.

"Nedavni tragični događaji nam govore o porastu mržnje, nasilja i netolerancije u Srbiji, a ta mržnja i nasilje su u velikoj meri usmereni i ka LGBTI+ zajednici, još od prošlogodišnje zabrane EuroPride-a i fizičkih napada na učesnike i aktiviste", stoji u saopštenju.

"Ovaj napad vidimo kao pokušaj zastrašivanja i pretnju, ali zastrašeni nismo, ne bojimo se i ne skrivamo se pod maskama kao naši napadači."

Dodaju da odlučno nastavljaju da otvoreno promovišu vrednosti nenasilja, demokratije i jednakosti za sve građane i građanke, za sve one koji trpe nasilje, koji su uplašeni i koji žive u manjim, konzervativnim sredinama.

XS
SM
MD
LG