Dostupni linkovi

Napad na povratnike u Drljajicama: I nakon 20 godina iste "priče"


Napad na povratničke kuće u Čitluku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Dvadeset godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, napadi na povratnike, koji predstavljaju etničku manjinu na područjima gdje su se vratili u predratne domove, i dalje su gotovo redovna pojava.

Posljednji takav slučaj desio se u zaseoku Drljajice, sela Donji Hamzići, u opštini Čitluk, u većinski hrvatskoj zapadnoj Hercegovini, gdje su za sada nepoznati počinioci u tom bošnjačkom naselju devastirali i fašističkim grafitima išarali kuće povratnika.

Da se radi o politički motivisanom napadu, a ne kriminalu, povratnicima govori činjenica da iz kuća ništa nije odneseno.

Kada su u nedjelju stigli u Drljajice, gdje povremeno borave kako bi obrađivali imanja i voćnjake, povratnici su bili zaprepašteni prizorom da su četiri obnovljene od nekih desetak kuća u naselju razorene, uništenih krovova, razvaljenog i vani izbačenog namještaja, a na jednoj od njih mogao se vidjeti i grafit – veliko slovo „U“ sa križem iznad.

Povratnici, koji nerado staju pred mikrofone, bojeći se odmazde lokalnih huligana, kažu da ih je sve to podsjetilo na rat.

„Nažalost, evo, ovo je četvrti put da se ovo dešava. Dva puta je prijavljivano prije policiji, izvještaj je uziman. Ništa se nije uradilo, niko nije otkriven. Sad, ovaj četvrti put – to je treći put kako policija dolazi – ovo je prevršilo svaku mjeru. Stvarno“, kaže mještanin, Ćamil Masleša.

Enis Masleša
Enis Masleša

„Kad sam vidio da je ovo toliko obrušeno, mislio sam da je lopovluk bio. Međutim, nije. Ovo je došlo samo da se prepadne, u tom smislu. Da napravi štetu i to je to. Ništa nije odneseno. Možda bi volio neke stvari da su odnesene, ne bi bilo ovo šta je 'vako bilo. To je ta meni poruka da ne dolazim ovdje“, kazao nam je povratnik Enis Masleša.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Slađan Bevanda, inače iz vodeće stranke bh. Hrvata – HDZ-a – smatra da se radi o vandalskom činu za svaku osudu.

Policija je uradila uviđaj. MUP HNŽ-a radi na ovom slučaju. Sasvim sigurno da ćemo zajedno sa MUP-om Županije Zapadnohercegovačke, pošto je granica Županije Zapadnohercegovačke tu veoma blizu, učiniti sve da se počinitelji nađu“, izjavio je Bevanda za RSE.

Bevanda podsjeća da u posljednje vrijeme ovo nije prvi slučaj napada na povratnike, aludirajući na nedavni incident u kojem su žrtve bili povratnici hrvatske nacionalnosti na većinskom bošnjačkom području.

„Imali smo sličan primjer prije par mjeseci u Grabovici, gdje su takođe kuće povratnika devastirane na sličan način, čak su i pljačkane. Međutim, MUP naše županije je taj slučaj uspješno riješio u nekom realnom vremenu. Nadam se i siguran sam da ćemo i ovaj slučaj riješiti u nekom realnom vremenu“, istakao je Bevanda.


Osuda lokalnih vlasti

Inače, selo Drljajice nalazi se u blizini granice opštine Ljubuški koja je u Zapadnohercegovačkom kantonu. Do tog sela dolazi se izuzetno lošim makadamskim putem i krajnje je nepristupačno. Načelnik opštine Čitluk, Ivo Jerkić, takođe iz HDZ-a BiH, osuđuje to što se dogodilo.

„Mislim da, za ovakve stvari, da ovo nama ne treba. Ovo općini Čitluk ne treba, ne treba nikome, ni čitavoj regiji. Ružna situacija što se desila i želio bih da se to uistinu istraži, da se zna da se otkriju počinitelji koji su to napravili“, rekao je Jerkić.

Ipak, Jerkić govori da opština Čitluk trenutno nema novca u budžetu kako bi pomogla povratnicima.

„Smatrali smo da su ovakve scene, ovakvi događaji iza nas, da je to prošlost. Međutim, nije. Vidimo da nije bilo krađe, znači, da se išlo samo na devastaciju, uništavanje, odnosno zastrašivanje“, izjavio je za RSE direktor Uprave za prognanike i izbjeglice HN kantona, Kemal Isaković.

Isaković apeluje na sve nivoe vlasti da pomognu povratnicima.

„A druga nam stvar ostaje svima, zajedno, ne samo ovoj Upravi, nego i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Federacije i nama, Kantonalnoj upravi i svima da pomognemo, kao i općini – jer dužna je da pomogne – i svi smo dužni da pomognemo ovim ljudima da saniramo štetu“, dodao je Isaković.

Tim organima vlasti poruku je uputio i mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je posjetio povratnike u Drljajicama.

„Očekujem da će učiniti sve, da se ulože napori da se ljudima vrati ono što je devastirano ovdje. Da se obnovi, da im se pomogne, da se vrati ono što su oni mukotrpno godinama radili na obnovi svojih imanja i da će u dogledno vrijeme osigurati bolje, čvršće uvjete za normalniji život na ovom prostoru“, kazao je mostarski muftija.

U Misiji OSCE-a u BiH pozdravljaju brzu reakciju vlasti i osudu napada na kuće povratnika.

„I nadam se da će to biti znak za širu zajednicu da osuđuje takve napade u budućnosti i nadamo se i očekujemo i uvjereni smo da će policija uraditi svoj posao da nađe te počinioce, što prije“, rekao je za RSE šef Ureda OSCE-a u Mostaru, Doron Frischmann.

XS
SM
MD
LG