Dostupni linkovi

Napad na novinarke u Afganistanu: Niedringhaus ubijena, Gannon ranjena


U istočnom Afganistanu stradale su dvije novinarke. Poznata njemačka fotografkinja Anja Niedringhaus, dobitnica Pulizerove nagrade, koja je radila za Associated press je umrla, dok je njena kolegica Kanađanka Kathy Gannon u teškom stanju prevezana u bolnicu.

Čovjek koji je pucao na novinarke nosio je policijsku uniformu. Talibani su posljednjih tjedana pojačali napade kako bi poremetili pripreme za predsjedničke izbore koji se održavaju u subotu.

Dvije novinarke izvještavale su iz istočnog dijela Afganistana, u području prema pakistanskoj granici, gdje se u planinskim područjima kriju talibanski pobunjenici.

Usprkos pojačanim mjerama sigurnosti uoči izbora, napadi talibana su sve češći. Prošli mjesec poginuo je novinar Agencije France-Press Sardar Ahmad. Ubijen je sa još osam ljudi kada su talibani napali hotel u Kabulu u kojem uglavnom borave stranci.

Niedringhaus je bila iskusna reporterka koja je izvještavala i iz rata u Bosni i Hercegovini. Ratne godine s njom je proveo sarajevski fotograf Fehim Demir.

Zajedno su radili Evropskoj Press Agenciji. Ona mu je bila šefica, ali, kako kaže, i više od toga, gotovo sestra, vjenčana kuma. Zajedno su radili i na Kosovu, Albaniji, Kurdistanu, a o njenim sarajevskim danima se prisjeća:
Automobil u kojem su napadnute Anja Niedringhaus i Kathy Gannon
Automobil u kojem su napadnute Anja Niedringhaus i Kathy Gannon
„Ona je bila kao rođena Sarajka, Bosanka. Nastojala je pomoći ljudima i institucijama. Nisu to bile samo naše profesionalne foto vijesti. Nastojala je pomoći i institucijama, prvenstveno bolnicima, u materijalnom pogledu.“

Fehim je vijest o Anjinoj smrti dobio iz sjedišta agencije u Frankurtu:

„Nazvala me šefica i kazala: 'Sjedi. Nešto se loše dogodilo'. Prekinuo sam vezu, onda ponovno nazvao. Rekla mi je za Anju. Bio je to stravičan šok. Obvijestio sam sve prijetelje u Sarajevu. To su i njeni prijatelji. Svi su u šoku, kao što se ni ja ne mogu pomiriti s tom istinom.“

Njena kolegica Gannon uspješno je operirana, a Mubarez Zadran, glasnogovornik guvrenera u gradu Host, kaže da je, prema informacijama iz bolnice, izvan životne opasnosti.

Na novinarke je pucao mladi pripadnik policije. Za sada se istražuju motivi napada, ali još uvijek nema detaljnih informacija.

Afganistanke vlasti su uoči izbora koji se održavaju u subotu angažirale oko 200 tisuća vojnika kako bi spriječile napade. Posebne mjere sigurnosti biti će oko samih izbornih mjesta.

Procjenjuje se da je zaštita izbora jedna od najvećih vojnih operacija od pada talibanskog režima.

Na predsjedničkim izborima , natječe se osam kandidata. Među njima i dvojica bivših šefova diplomacije i ministar financija. Pretpostavlja se da ni jedan od kandidata u prvom krugu izbora neće dobiti više od 50 posto glasova.
XS
SM
MD
LG