Dostupni linkovi

Novi napadi na položaje Huta u Jemenu


Rakete prikazane tokom vojne parade koju su Huti održali povodom obeležavanja godišnjice njihovog preuzimanja vlasti u Sani, Jemen, 21. septembra 2023.
Rakete prikazane tokom vojne parade koju su Huti održali povodom obeležavanja godišnjice njihovog preuzimanja vlasti u Sani, Jemen, 21. septembra 2023.

Sjedinjene Države i Britanija su 3. februara pogodile položaje koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu.

AP je saopštio da je napadnuto 30 položaja koje koriste Huti.

Ovo je drugi talas napada koji bi trebalo da dodatno onesposobi grupe koje podržava Iran i koje su napale američke i međunarodne interese nakon rata između Izraela i Hamasa.

Hamas su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom.

Najnovije udare protiv Huta izveli su brodovi i borbeni avioni.

Prestonica Jemena Sana, koju kontrolišu Huti pobunjenici, pogođena je serijom vazdušnih udara kasno uveče 3. februara, objavio je televizijski kanal pobunjenika okrivljujući Britaniju i Sjedinjene Države.

"Napadi SAD i Velike Britanije bili su usmereni na sektore na jugu prestonice", saopštila je televizija Al Masira, dok su svedoci izvestili o velikim eksplozijama u gradu, prenosi AFP.

Udari su usledili nakon vazdušnog napada u Iraku i Siriji prethodnog dana koji je bio usmeren na milicije koje podržava Iran i Iransku revolucionarnu gardu u znak odmazde za napad dronom u kojem su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Vojske SAD i Velike Britanije su i u januaru izveli napade na više lokacija u Jemenu koje koriste pobunjenici Huti koje podržava Iran.

To je bio prvi vojni odgovor SAD na napade Huta dronovima i raketama na komercijalne brodove od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije delove Jemena, tvrdili su da izvode napade iz solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze koji su pod napadima Izraela.

Napadi Huti su poremetili lance isporuka i podstakli strah od globalne inflacije. Takođe su produbili zabrinutost da bi posledice rata između Izraela i Hamasa mogle da destabilizuju Bliski istok.

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG