Dostupni linkovi

Tri osobe zadržane nakon napada na policijsku službenicu kod Pariza


Policija i istražitelji nakon napada u Rambujeu, 23. april
Policija i istražitelji nakon napada u Rambujeu, 23. april

Francuski istražitelji ispitali su 24. aprila tri osobe povezane sa muškarcem iz Tunisa koji je nasmrt izbo policijsku službenicu u blizini Pariza.

Ubistvo u policijskoj stanici u Rambujeu, prigradskom mjestu udaljenom oko 60 kilometara od Pariza, oživjelo je traumu od niza smrtonosnih napada 2020. godine, piše AFP.

Žrtva je bila 49-godišnjakinja zvana Stephanie M., administrativna službenica u policiji i majka dvoje djece, koja je dva puta ubodena nožem u grlo na ulazu u stanicu.

Napadač na nju, 36-godišnjak zvani Jamel G., koji policiji ili obavještajnim službama od ranije nije bio poznat, pucao je i smrtno ju ranio na mjestu događaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je izvan zemlje u posjeti Čadu, objavio je na Twitteru da Francuska nikada neće popustiti pred "islamističkim terorizmom".

Ovaj posljednji čin nasilja usmjeren na policiju vjerovatno će se dodatno fokusirati na opasnost od islamističkog ekstremizma u Francuskoj i širu zabrinutost zbog sigurnosti godinu dana uoči predsjedničkih izbora, podsjeća AFP.

Premijer Jean Castex rekao je da će u Parizu održati sastanak s ministrima i sigurnosnim zvaničnicima nakon ubistva.

Nacionalni antiteroristički tužioci otvorili su istragu o terorizmu.

Izvor blizak istrazi rekao je za AFP, da je napadač tokom napada vikao "Allahu Akber" (Bog je najveći).

Glavni antiteroristički tužilac Jean-Francois Ricard potvrdio je da su "komentari napadača" ukazivali na motiv terorizma.

XS
SM
MD
LG