Dostupni linkovi

Nansen pomaže lokalnim zajednicama u regionu


Nansen dijalog centar Sarajevo, ilustrativna fotografija

Nansen dijalog centar Sarajevo, podržan od Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, ima svoje centre još u Osijeku, Mostaru, Beogradu, Bujanovcu, na Kosovu, u Skoplju i Podgorici.

Predstavnik ove organizacije, Genc Goranci, napominje da se u svim sredinama realizuju slični projekti. „Naše osnovno područje djelovanja je uspostava, promocija, podrška i razvoj interetničkog dijaloga i zajedničkih incijativa u zajednicama, u sredinama, u društvima koja su suštinski podijeljena društva“.

Suština djelovanja Nansen dijalog centra nije da nameće svoje ideje, već to radi u saradnji sa lokalnom zajednicom.

„Osnovni cilj našeg rada je da sa lokalnim akterima, ljudima iz lokalne zajednice kroz različite forme razvijemo incijative i aktivnosti, potom projekte ili održive incijative, održive procese koji podržavaju i pretpostavljaju određeni nivo samoodrživosti interetničkih incijativa u lokalnoj zajednici“, rekao je Goranci

Ured Dijalog centra u Srebrenici relizovao je niz projekata u ovom gradu i susjednom Bratuncu. Nenad Medić, direktor srebreničkog ureda kaže da „suštinski projekti koje Dijalog centar Srebrenica - Bratunac realizuje ciljaju na stanje u lokalnoj zajednici s aspekta demokratizacije, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i izgradnje mira“.

„U principu imamo sveobuhvatan pristup u lokalnoj zajednici. Pomenuo bih samo da smo uradili javne rasprave u svih 27 mjesnih zajednica opštine Bratunac, u 19 mjesnih zajednica opštine Srebrenica, o potrebama tih mjesnih zajednica, njihovog stanovništva, i organizovali smo sučeljavanje sa predstavnicima vlasti gdje su oni prezentovali sve te probleme i potrebe i u direktnom kontaktu pokušali da nađu najbolja moguća rješenja“, kaže Medić.

Osim toga, Dijalog centar Srebrenica posvećuje pažnju u radu sa mladima – učenicima osnovnih i srednjih škola, ističe Medić. „Kad su mladi u pitanju, urađeno je mnogo toga. Toliko je književnih večeri i događaja iz kulture i umjetnosti i druženja mladih napravljeno da i dan-danas kruže priče po Srebrenici, Bratuncu i Jajcu jer imamo veoma talentovane mlade književnike i muzičare. Bile su izložbe umjetničke fotografije u Jajcu, u njihovom muzeju, u Mostaru smo takođe prezentovali radove mladih“.

Nansen dijalog centar proširio je djelovanje na Zvornik i Jajce, dodaje Genc Goranci.

„Imamo partnere u Jajcu i Zvorniku. Četiri opštine - Srebrenica, Bratunac, Zvormnik i Jajce rade na zajedničkim projektima u koje su uključene četiri srednje škole. Radimo suštinski kroz to druženje na izgradnji mira, pomirenja i interetničke saradnje u sva četiri grada“

U Srebrenici će se ovih dana organizovati i jedna aktivnost regionalnog karaktera. Mirela Smajlović, koordinator projekta, kaže da nakon što su uspješno realizivali prethodne Dane Nansena u Jajcu, u Bratuncu, slijedi i treća regionalna aktivnost - Dani Nansena u Srebrenici 2014. „Na njoj ćemo okupiti predstavnike četiri srednje škole - Jajca, Zvornika, Srebrenice i Bratunca. Realizovaćemo različite aktivnosti - sportske, dramske, projekcije filmova, posjete kulturno-historijskim znamenitostima opštine Srebrenica“.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG