Dostupni linkovi

Naručioci ubistva Duška Jovanovića i dalje na slobodi


Protest na 7. godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, Podgorica, 27. maj 2011.
Protest na 7. godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, Podgorica, 27. maj 2011.
Sedam godina je prošlo od ubistva direktora dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića. Iako su državne institucije uvjeravale javnost da sve čine kako bi u potpunosti razriješile ovo ubistvo, do sada je osuđena samo jedna osoba, ali su i dalje na slobodi direktni počinioci zločina i nalogodavci.

Godišnjica ubistva Duška Jovanovića obilježena je protestnom šetnjom od Skupštine Crne Gore do sjedišta redakcije lista „Dan” ispred koje je Jovanović ubijen.

U mirnoj protesnoj šetnji od Skupštine Crne Gore do mjesta ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika lista dan Duška Jovanovića učestvovali su novinari i urednici tog i drugih medija u Crnoj Gori, predstavnici opozicionih političkih partija kao i građani.

Osim što su zapalili svijeće na mjestu zločina, protestnom šetnjom su upozorili javnost da državne institucije nisu rasvijetlile ovu likvidaciju. Sedam godina od ubistva Duška Jovanovića, o tom zločinu se ne zna gotovo ništa više od onoga što je utvrđeno u istrazi.

Glavni urednik "Dana" Mladen Milutinović je ocijenio da se i dalje nalazimo na početku jer vlast ne želi da učini sve kako bi nalogodavci i izvršioci budu privedeni pravdi, odnosno da se obnovi suđenje.

"Ovo što je trenutno u Crnoj Gori i vlast koja je u Crnoj Gori očigledno to ne želi čim ne preduzima ništa da se do kraja rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića. Redakcija Dana i svi slobodni mediji su u posljednjih pola godine i više objavili seriju tekstova o drugim, mogućim učesnicima u ovom monstruoznom zločinu. Međutim, pravosudni organi jednostavno kao da ne žele da preduzmu nešto da se sudski proces, koji je bio vrlo farsičan vrati na početak i da se pred lice pravde izvedu svi oni koji su učestvovali u ovom monstruoznom zločinu", kazao je on.

Međutim Milutinović je ocijenio da se ipak u društvu širi svijest o potrebi rasvjetljavanja svih aspekata zločina.

"Primijetio sam veliki broj građana, NVO, političkih partija i medija koji možda u ovoj mjeri do sada nijesu sa nama participirali u našim nastojanjima da se rasvijetli ovaj monstruozni zločin. Danas moram da priznam da me ohrabruje ta činjenica, da sam primijetio zaista jedan veliki broj građana, NVO, političkih partija i medija koji su došli da nam u ovom zajedničkom naporu pomognu", rekao je glavni urednik "Dana".

Evropske integracije zavise od rasvjetljavanja ubistva

Predstavici političkih stranaka koji su učestvovali u protestnoj šetnji nisu željeli da daju izjave, a novinarima se obratio Robert Velašević iz nevladine organizacije Libertas koji je ocijenio da evropske integracije Crne Gore zavise od rasvjetljavanja ubistva Jovanovića.

Protest u Podgorici na sedmu godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, 27. maj 2011.
"Da obilježimo dan pogibije pokojnog Duška Jovanovića, zločinačkog ubistva, vjerujem u režiji crnogorske mafije. Želimo samo da naglasimo da put u EU bez rasvjetljavanja ovog ubistva i imena nalogodavaca apsolutno neće biti", kazao je Velašević.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine na pragu svoje redakcije, u klasičnoj sačekuši pred ponoć u trenutku kada je ulazio u svoj automobil. Policija je pronašla automobil iz koga je pucano i ubrzo je uhapšen Damir Mandić do tada poznat kao sportista.

Tokom ovih godina Damir Mandić se jedini našao pred sudom i prvi put je oslobođen optužbe za saučesništvo, a u ponovljenom sudđenju je osuđen na maksimalnih 30 godina zatvora.

U obrazloženju presude je navedeno da je Mandić osuđen zato što je po prethodnom dogovoru i po ranije razrađenom planu sa zasad nepoznatim osobama sa umišljajem ubio Duška Jovanovića. Apelacioni sud je tu kaznu snizio na 18 godina.

Do danas su ostali nerasvijetljeni ostali učesnici u zločinu, nalogodavci i sam motiv ubistva. Iako u optužnici nisu pominjani motivi i nalogodavci tužioci nisu sporili da su u izvršenju ovog djela morale učestvovati još najmanje dvije osobe koje se vode kao nepoznata lica.

U javnosti su pominjana imena Armina Osmanagića i Vuka Vulevića kao mogućih saučesnika, međutim oni nikad nisu procesuirani.

Duško Jovanović je bio član Demokratske partije socijalista, čiji je bio poslanik i ujedno direktor finansijske policije. Kada je došlo do rascjepa u DPS-u '97. godine on se priklonio struji Momira Bulatovića koja je imala punu podršku tadašnjeg rukovodstva u Beogradu na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a tada je i osnovan dnevni list čiji je bio direktor.

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji je ostao do 2001. godine kada je izašao iz te stranke jer se ona u izvjesnoj mjeri odrekla dotadašnje politike.

Uređujući dnevni list "Dan" Jovanović je izuzetno oštro kritikovao vladajuću koaliciju i predstavljao važnu podršku opozicionim strankama u Crnoj Gori.

Bivše sudije Višeg suda Radovan Mandić i Lazar Aković, od kojih je jedinom optuženom Damiru Mandiću prvi izrekao oslobađajuću, a drugi maksimalnu zatvorsku kaznu, napustili su sud nedugo nakon izrečenih presuda.
XS
SM
MD
LG